Skip to content

Blodplatebehandling PRP

Apexklinikken har jobbet med Blodplatebehandling PRP i over 10 år. Nå har ny forskning og rimeligere prosedyre gjort PRP til et alternativ for behandling av betennelser og artrose. I praksis er dette kroppens egen måte å helbrede seg selv på!

Del denne artikkelen
PRP - biologisk 'boost' for alle

PRP er en behandlingsform  som bidrar til å gi et biologisk «boost» for å akselerere tilhelingen av skadede sener, leddbånd, muskler og ledd. PRP står for platerikt plasma, og er en form for regenerativ medisin hvor kroppens egne blodplater blir benyttet for å starte en mer effektiv helingsprosess. Er det ikke utrolig at kroppen har en så fantastisk evne til å helbrede seg selv? 

På grunn av at PRP prosedyren tidligere var mer omfattende, er det i hovedsak profesjonelle idrettsutøvere som tidligere har fått denne behandlingen. Nå brukes den til å behandle betennelsestilstander, seneproblemer, muskelrifter, leddsmerter, leddgikt,  kroniske eller gjenstridige skader som slitasjegikt eller rotatorcuff-skader. 

Raskere tilhelingsprosess

I en normal tilhelingsprosess når du skader eller kutter deg selv vil blod strømmer til stedet for å reparere de skadede blodårene. Når PRP brukes til å behandle skadede områder, tilføres ekstra blodplater til såret og gir dermed området ekstra koagulasjonskraft.  I blodplatene finnes en rekke proteiner som fungerer som vekststoffer og starter gjenoppbyggingen av skadet vev, og forebygger betennelse. Blodplatene tiltrekker seg blant annet stamceller som er en viktig årsak til helingsprosessen. Blodplater skiller også ut cytokiner som hjelper til med å drepe eventuelle patogener som kommer inn i såret og dermed holde helingsprosessen fri for infeksjon.

 

Leddgikt/artrose

Det er stadig ny forskning som konkluderer med at personer som lider av leddsmerter forårsaket av enten slitasjegikt (OA) eller revmatoid artritt (RA) kan ha nytte av PRP siden det har anti-inflammatoriske egenskaper som kan bidra til å redusere smerte og hevelse i leddgikt. Det er også forskning som tyder på at PRP-injeksjoner kan hjelpe kroppen til å reparere leddbrusken på overflaten som leddgiktprosessen skader. Vi har god erfaring med at PRP gir gode resultater for artrosepasienter, gjerne i kombinasjon med hyaluronsyre.

Betennelser

I løpet av de siste 50 årene har den farmakologiske verden utviklet en rekke antiinflammatoriske medisiner som har vært mye brukt i behandlingen av muskel- og skjelettskader. Etter hvert som tiden har gått har legene i økende grad forstått de mulige skadelige effektene både kortisonsprøyter og ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler kan ha, og i mange tilfeller kan ingen av disse alternativene brukes. PRP brukes nå i større grad som et alternativ behandling for betennelser. 

Ny enklere teknologi for PRP

ACP (Autologous Conditioned Plasma)/Regen Lab er et enkelt system hvor utskillingen av blodplatene skjer i samme kolbe som blodet blir tappet i.

I praksis vil det si at følgende skjer:
1. Det tappes blod fra en vene i armen.
2. Blodet blir sentrifugert i samme beholder slik at kroppens egne blodplater blir skilt ut.
3. Disse blodplatene blir injisert i det aktuelle området. På Apexklinikken blir dette gjort ultralydveiledet.

Ved denne metoden tilføres ikke annet enn kroppens egne bestanddeler, men kan ofte brukes sammen med hyaluronsyre eller kollagen. På grunn av den nye teknologien og økt konkurranse blant leverandørene, kommer PRP med ACP/Regen Lab ned på et prisnivå som gjør det enklere å kunne bruke PRP som et alternativ til for eksempel kortison for senebetennelser. 

Dette er en relativt ukomplisert prosedyre som tar i underkant av en time. I studier har det ikke blitt oppdaget uønskede bivirkninger eller komplikasjoner.

Del denne artikkelen

Be om vårt nyhetsbrev

Motta nyttige tips og tilbud