Ekspert på fotballskader
Fotballen har fulgt Nikolai Hansen Bjerkestrand fra han var liten. Fysioterapeuten er opptatt av å se de individuelle mulighetene folk har, til tross for skadene. Det kommer mange fotballspillere til gode.
Del denne artikkelen
Av Kari Dahl Gullikstad

Fotball hele livet
Nikolai fant fotballen helt naturlig. Han husker at han som 2-3 åring fikk moren og faren til å stå i posisjoner mens han løp mellom dem og fintet. – Det var ikke foreldrene mine som fikk meg til å begynne, de var helt uinteressert i fotball. Så det måtte ha vært noe som kom fra meg, smiler Nikolai. Etter hvert ble fotball en sosial greie i oppveksten på Nesodden, sånn som det ofte er. Men Nikolai ville noe mer etter at de andre sluttet. Han ble semiproff og spilte på juniorlaget for Lyn, og som 18-åring ble det 2.divisjon på Nesodden, der ble han i 3 år.
Fotball-fysioterapeut
Nikolai visste mye om fotballskader, og allerede før han var ferdig med fysioterapistudiet han gikk på i Saxion i Nederland, begynte han som fysioterapeut for Lokomotiv i Oslo. De var i 3. divisjon. Nikolai minnes at han tok T-banen opp til Sognsvann med bærbar benk for å skape kontakter. Den ærgjerrige fysioterapeuten var fast bestemt på at han skulle få til en karriere som fysioterapeut innen fotball. Siden har han vært fysioterapeut for Kjelsås, Ullern, Vålerenga, Ull/Kisa og nå trener på toppfotball på Valle videregående skole.
Klubb og praksis går over i hverandre
Samtidig begynte han på Apexklinikken da han var ferdig fysioterapeut i 2019 og har bygget opp god egen praksis. Her tar han imot alle typer kunder, men det er mye fotballskader. Nikolai forteller at kombinasjonen å være ute i klubb og ha praksis på Apexklinikken går i hverandre. – Jeg har mange fotballspillere som kunder, og mange foreldre finner meg på nettsiden fordi de trenger hjelp til de unge spillerne sine.
Belastningskader
Nikolai forteller at det er mye av de samme belastningsskadene som går igjen i fotball: Muskulære plager i hamstrings, lyske og fremside lår. Av de mer alvorlige er: ankelovertrekk, menisk, og korsbånd- og leddbåndskader i kne. For de yngre spillerne er det ofte irritasjoner i vekstsonene som går igjen, som Schlatters (kne) og Cevers (hæl).
Samarbeid om helsen
Som terapeut er Nikolai mer en coach og veileder. – Jeg er opptatt av de individuelle mulighetene folk har, til tross for skade. Og jeg vil ha et tett samarbeid om helsen deres. Jeg ønsker ikke en enveis dialog, men har erfart at prosessene blir bedre når de selv skal ta ansvar for sin egen helse, og at jeg er mer en veileder, sier han.
Crossfit
En annen viktig kundegruppe for Nikolai er Crossfit-utøvere. – Jeg har fulgt flere Crossfitutøvere tett siden jeg begynte på klinikken. Det er utrolig gøy at to av disse nå er kvalifisert til Crossfit Games.
To flotte jenter i livet
Selv om Nikolai bare er 28 år har han allerede en datter på 4 år, Frøya, som han har sammen med Amanda som han traff på fysioterapistudiet i Nederland. Hverdagen er hektisk, men de får heldigvis tid til å være litt kjærester også. I høst var de på tur til Paris, og da fridde Nikolai til Amanda. – Det er veldig hyggelig å disse to jentene i livet mitt, avslutter den ambisiøse fysioterapeuten.