Skip to content

Osteopati handler om å se hele mennesket

Lars Martin Fischer er osteopat, i tillegg til fysioterapeut. Han forteller at osteopatene kan jobbe med de samme plagene som andre fysikalske behandlere, men at de har tilnærmingen der de søker å belyse pasientens plager helhetlig.

Del denne artikkelen
Bindevev og sirkulasjonssystemet

-Vi undersøker og behandler med hendene våre. Utgangspunktet er at god funksjon og helse avhenger av at muskel-skjelett- og bindevevsystemet, nerve- og sirkulasjonssystemet blir gjensidig påvirket av hverandre og at kroppen er en enhet, forteller Osteopat Lars Martin Fisher

-Dette betyr at behandlingen kan være spesielt rettet mot et eller flere av disse systemene, og betydningen av at bindevevet er så viktig, da det påvirker alle strukturer i kroppen

Sammenheng mellom plager, kropp og hverdag

En osteopatisk undersøkelse består både av en grundig kartlegging av plagene og hverdagen, og en fysisk undersøkelse. -Vi ser på plagene ut ifra et bredt perspektiv, sier Lars Martin. -Vi ser plagene ut fra en sammenheng mellom tidligere plager og sykdom, kroppen slik den fremstår i dag og hverdagens belastning, både psykisk og fysisk. Målet er å gi pasienten en bedre hverdag gjennom bedre helse og forståelse av egne plager.

Manuell behandling

Hoveddelen av en osteopatisk behandling er manuell. – Vi bruker manuelle teknikker (deriblant raske leddmanipulasjoner slik som en naprapat, kiropraktor og manuellterapeut gjør), bløtdelsteknikker, skånsomme posisjoneringsteknikker og tøyninger.

Behandlingen kan også inneholde sirkulasjonsfremmende teknikker som lymfepumpeteknikker, forteller Lars Martin. Osteopatene er også kjent for å ha behandling av hodet, det vi si ledd, muskler og bindevev i relasjon til kraniet, som del av sin grunnutdanning.

Mage, tarm og pust

Lars Martin forteller at osteopatene jobber med alle typer plager i hele kroppen; rygg, nakke, skulder og bekken, hodepine, idrettsskader eller svangerskapsrelaterte plager. I tillegg jobber de med funksjonelle mage- tarm- og urinveisplager, fordøyelsesbesvær, halsbrann og sure oppstøt, tung pust og pustebesvær.

Lang utdannelse

Lars Martin er både fysioterapeut og osteopat. Han forteller at man kan bli osteopat uten å være fysioterapeut. Selve osteopatutdannelsen er nå en 3-årig bachelorgrad + ettårig videreutdanning, men selv har han fullført deltidsstudier i osteopati over 5 år. 

Det er kun de som har tatt hele utdanningen som kan være medlem i Norsk Osteopatforbund. Ved siden av å jobbe på Apexklinikken jobber Lars Martin som studentveileder og underviser på osteopatiutdanningen på Høyskolen Kristiania.

Del denne artikkelen

Be om vårt nyhetsbrev

Motta nyttige tips og tilbud