Skip to content

Plantar fascitt

Plantar fascitt, hælspore, er smerter under hælen. Plantar fascien sitter under foten. Det er en tykk bindevevsstruktur som oppfører seg som en sene. Fascien er et bredt senedrag som hjelper til med å opprettholde lengdebuen under foten.

Del denne artikkelen

Skade på denne kan gi smerter under hælen og frem mot stortå. Siden dette vevet er bygget opp på samme måte som senevev som binder muskelvev til ben, er det også de samme fysiologiske og patologiske reaksjoner som forekommer ved en overbelastning.

Vi kan derfor behandle denne fascien på samme måten som vi behandler en senebetennelse. Vi bruker ultralydsundersøkelse for å stille en rask og presis diagnose ved denne problemstillingen.

Hvor og når gjør det vondt?

Det vanligste område for smerten er under foten inn mot hælbenet. Om smerten sitter i dette området er det stor sjanse for at dette er en plantar fascitt. Det er da vanlig at det er vondt når man starter å gå, helst ved fraspark i gangfasen.

Det vil så kunne bli mindre merkbart når man blir varm, for så å forverre seg igjen når man har gått en stund. Men dette bildet kan variere noe, så det er viktig å bli grundig undersøkt for å sette en diagnose.

Hælspore

Hælsporen er påleiringer på hælbeinet. Disse har kommet etter at plantar fascien har dratt i vevet over lang tid. Hælsporene sitter gjerne i senedraget under foten tett inn på hælbenet (calcaneus). Hælsporene er som regel ikke årsaken til smerten.

Kalken er ofte kun et tegn på at det har forekommet en overbelastning over tid. Kalken kan ligge i forskjellige posisjoner og hos noen vil den kunne irritere plantar fascien, men oftest ligger den under plantar facien og gjør ingen skade.

Overbelastning

Vanlige årsaker til plantar fasciitis er overbelastning og/eller feilbelastning. Overvekt, dårlig skotøy og dramatisk aktivitetsøkning er noen årsaker som man normalt ser.

I noen tilfeller kan annen skade endre gangmønster på en slik måte at man belaster plantar fascien mer enn normalt. For eksempel ved en legg, kne eller ankelskade.

For å få et grundig innsyn i årsakssammenhengen, og hva som bør gjøres av behandlingstiltak, så er det viktig å oppsøke lege eller fysioterapeut med kompetanse på muskel- og skjelettlidelser.

Hvilke behandlingsalternativer finnes?

Øvelser i form av eksentriske, statisk eller HSR brukes i dag til senebetennelser. Dette kan man starte opp med raskt etter at diagnosen er stilt. Trykkbølgebehandling er effektiv behandling som supplerer trening av senen Det finnes ingen bivirkninger ved behandling med trykkbølger.

Ved fotstillingsfeil kan det være hensiktsmessig å korrigere dette med en dynamisk innleggssåle da senen vil få en lettere arbeidsbelastning.

Konservativt tiltak bør prøves før tyngre behandlingstiltak settes i gang.

Hva med kortison?

Hvis ingen konservative tiltak fungerer kan ultralydveiledet kortisoninjeksjon benyttes. Dette må da diskuteres med din behandler for å vurdere om det i ditt tilfelle kan benyttes.

Del denne artikkelen

Be om vårt nyhetsbrev

Motta nyttige tips og tilbud