Skip to content

Polycystisk ovariesyndrom

PCOS er en relativt vanlig tilstand som påvirker eggstokkene og dermed hormonene. Overvekt og fedme er hyppig forekommende utfordringer for kvinner med PCOS.

Del denne artikkelen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
PCOS | Diagnoser og behandling
Hva er PCOS?

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en tilstand som påvirker eggstokkene og gjør at mange av kroppens hormoner kommer i ubalanse. Tilstanden er relativt vanlig og rammer omtrent en av ti kvinner i Norge. Overvekt og fedme er hyppig forekommende utfordringer for kvinner med PCOS, og dette kan øke risikoen for livsstilsykdommer som diabetes og hjerte- og karsykdommer. Samtidig kan PCOS forstyrre menstruasjonssyklusen og mange kan ha utfordringer knyttet til å oppnå graviditet. For håndteringen av PCOS vil de viktigste tiltakene være medikamentell behandling, hensiktsmessig kosthold, fysisk aktivitet og vektreduksjon ved overvekt.

Ernæring og PCOS

Det å justere kostholdet vil ofte være den viktigste faktoren når man skal oppnå vektreduksjon og det spiller en stor rolle i forebygging av livsstilsykdommer som diabetes og hjerte- karsykdom. Et generelt sunt og balansert kosthold som vil være gunstig for alle, og spesielt er dette viktig dersom man har blitt diagnostisert med PCOS. Ved PCOS anbefales det å ha et kosthold med lav glykemisk indeks uavhengig av om man vil oppnå vektreduksjon. Dette er fordi mat med lav glykemisk indeks gjør at kroppen bedre kan regulere blodsukkeret og det reduserer risikoen for insulinresistens. Det er viktig å forsøke å bevare insulinsensitiviteten når man har PCOS, fordi insulinet påvirker både produksjonen og utslippet av hormoner som allerede er i ubalanse ved PCOS. 

Hva kan vi hjelpe deg med?

Sunt kosthold og vektreduksjon kan i mange tilfeller forebygge nye helseproblemer og øke fertiliteten blant kvinner med PCOS. Likevel kan vektreduksjon være spesielt vanskelig for kvinner med PCOS fordi kroppen tviholder på de ekstra kiloene. Dersom du sliter med kosthold, trening og vektreduksjon kan du få hjelp og veiledning hos Apexklinikken. 

Hvem kan hjelpe deg?

Vår ernæringsrådgiver har studert klinisk ernæring og har erfaring med kostholdsveiledning ved tilstanden PCOS. Hos ernæringsrådgiveren får du oppfølging og veiledning om kosthold i forhold til din kropp og dine mål. Først og fremst undersøkes kostholdet ditt og du får veiledning om hvilke endringer du kan gjøre. Sammen utvikler dere en ernæringsplan som passer med deg og din målsetting. I klinikken benyttes også kroppsanalyse for å måle endringer i kroppssammensetningen, slik at ernæringsplanen kan justeres etter behov. Hos Apexklinikken tilbyr vi også oppfølging med personlig trener som kan hjelpe deg med å tilpasse ditt aktivitetsnivå.

Del denne artikkelen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Be om vårt nyhetsbrev

Motta nyttige tips og tilbud