Skip to content

Pudendal nevralgi

Pudendal nevralgi er en kronisk smertetilstand som påvirker bekkenbunn og underliv, både hos kvinner og menn. Tilstanden er lite kjent i Norge, det er vanskelig å stille riktig diagnose og behandlingstilbudene er få. Apexklinikken er en av få klinikker i Norge som har lang erfaring med diagnostikk og behandling av tilstanden.

Del denne artikkelen

Av Kari Dahl Gullikstad

Pudendal nevralgi | Apexklinikken
Hva er pudendal nevralgi?

Pudendal nevralgi er en langvarig eller kronisk smertetilstand i bekkenbunn og underliv. Smerter kan oppstå i kjønnsorganer, og anus. Ofte er smertetilstanden ensidig, og mange opplever forverring når de sitter på hardt underlag, i forbindelse med eller etter vannlating, samleie, orgasme eller i forbindelse med avføring. Smertene kan variere fra milde til uttalte, og gi reduksjon i arbeidsevne og livskvalitet. Det er en sjelden tilstand, og mange blir feildiagnostisert. Pudendal nevralgi kan forekomme både hos menn og kvinner, selv om omtrent 2/3 av pasientene er kvinner. Noen ganger blir det referert til som syklistsyndrom, pudendalkanalsyndrom eller alcocks syndrom. 

 
Symptomer

Hovedsymptomet ved pudendal nevralgi er smerter, som kan variere i styrke og karakter. Hos noen verker eller klør det, mens andre beskriver det mer som en brennende følelse. Noen kan også oppleve problemer med vannlatningen eller tendens til forstoppelse.

Smerten er knyttet opp mot pudendalnerven eller en av dens grener. Disse områdene inkluderer endetarmen, anus, urinrøret, perineum (området mellom de ytre kjønnsorganene og endetarmen) og genitalområdet. Hos kvinner inkluderer dette klitoris, mons pubis (det hårkledte hudområdet som hos kvinnen ligger foran symfysen der bekkenbeina møtes), vulva, nedre 1/3 av skjeden og kjønnsleppene. Hos menn inkluderer dette penis og pungen. Ofte henvises smerte til nærliggende områder i bekkenet.

Symptomene kan starte plutselig eller utvikle seg sakte over tid. Vanligvis blir smertene verre etter hvert som dagen skrider frem og blir verre når du sitter. Smertene kan være på en eller begge sider og i alle områdene som innerveres av nerven pudendal, avhengig av hvilke nervefibre og hvilke nervegrener som er påvirket. Huden i disse områdene kan være overfølsom for berøring eller trykk (hyperestesi eller allodyni).

Det er ikke uvanlig at pudendal nevralgi er ledsaget av muskel- og skjelettsmerter i andre deler av bekkenet som sacroiliaca-leddet, piriformis-muskelen eller halebenet. Det kan være vanskelig å skille mellom pudendal nevralgi og bekkenbunnsdysfunksjon fordi de ofte ses sammen. Noen mennesker refererer til denne tilstanden som bekkenmyoneuropati, som antyder både en nevral og muskulær komponent som involverer anspente muskler i bekkenbunnen.

Noen ganger utvikler smertene seg sakte og er nesten umerkelige i begynnelsen, noen ganger innledet av parestesi (følelse av prikking, nummenhet og prikking i området). 

Årsaker

Det er mange mulige årsaker til pudendal nevralgi. Noen av de er inflammatorisk eller autoimmun sykdom, hyppige infeksjoner, spenninger på nerven, en nerveklemming som ligner på karpeltunnelsyndrom, traumer på nerven fra en ulykke/fall, trening, fødsel, langvarig sittestilling eller operasjon. 

Noen ganger utvikler kvinner pudendal nevralgi umiddelbart etter fødsel. Dette avtar ofte etter hvert, men for noen forsvinner ikke smerten. Kvinner med alvorlig endometriose kan utvikle arrdannelse eller betennelse hvis endometriosen legger seg på nerven. 

Pudendalnervene kan irriteres av små traumer. Mye sitting på jobb og hyppige lange kjøreturer er en vanlig årsak til kompresjon av nerven. Sport som involverer repeterende hoftefleksjon som tunge vektløfting kan forårsake forstørrede eller anstrengte leddbånd eller forstørrede muskler som påvirker nerven. Noen unge idrettsutøvere har vist seg å ha en forlenget ischial ryggrad, et bein som stikker ut i bekkenet nær pudendalnerven. Sykling er en ledende gunstig risikofaktor for utvikling av tilstanden. I det idrettsmedisinske samfunnet kalles det noen ganger «syklistsyndrom».

Mange år med forstoppelse kan også være en årsak.  

En hypotese er at tilstanden er arvelig. Stramme muskler, sener eller forstørrede leddbånd kan føre til konstant friksjon på nerven, eller hvis bekkenet er ute av justering kan det være unødig press på nerven. 

Noen ganger forblir årsaken imidlertid ukjent.

 

Diagnostisering og behandling

Symptomene på pudendal nevralgi kan være lett å forveksles med andre tilstander siden den er så lite kjent. Mange opplever å utredes hos gynekologer og smerteklinikker, uten funn eller at korrekt diagnose stilles. Hos menn er det vanlig at mange utredes for tilstander med prostata, uten funn. 

Diagnosen pudendal nevralgi stilles vanligvis basert på pasientens symptomer, sykehistorie og forsøk på annen behandling uten effekt. Det er viktig med utelukkelse av andre sykdommer som infeksjon eller svulst. Bildediagnostikk vil kunne utelukke andre mulige årsaker til at nerven kommer i klem, som for eksempel tumorer eller andre masser i bekkenet. 

På Apexklinikken jobber vi med ultralydveiledet injeksjonsterapi og kan sette epiduralinjeksjon for å sikre at nerveirritasjonen ikke oppstår inne i spinalkanalen der nervene går ut som et ledd i differensial testing, altså utelukke at smerten kommer fra ryggen. Hvis denne testen er negativ kan vi forsøke med ultralydveiledet diagnostisk pudendal blokade med kortison og bedøvelse rundt nerven. Pasienten skal ikke sitte første 60 min. Effekten blir vurdert ut fra hvordan smertene oppleves de neste 24-36 timene. Smertelindring denne perioden kan være indikasjon på at diagnosen er pudendal nevralgi/entrapment. 

Hvis plagene dempes med kortison injeksjon kan dette gjentas etter behov. Om det kun er positiv blokade, men ingen varig effekt av kortison, så kan pasienten eventuelt henvises til spesialist i Belgia som gjør lapraskopisk release av nerven. 

Pasienter som mistenker at de kan ha denne diagnosen må kontakte oss i forkant av bestilling av time, slik at nødvendig dokumentasjon kan medbringes og vi får satt opp nødvendig tid til undersøkelse hos behandler med erfaring på tilstanden. I noen tilfeller vil vi innlede med en telefonkonsultasjon, spesielt om pasienten har lang reisevei.

 

Hovedkilde: Pudendalhope.no

Del denne artikkelen

Be om vårt nyhetsbrev

Motta nyttige tips og tilbud