Skip to content

Apexklinikken først i Norge med unik rotasjonsstol for krystallsyke

Krystallsyke er en diagnose som har hatt få behandlingsalternativer utenom tradisjonelle manøvre på benk. Den nye rotasjonsstolen, Rotundum, vil gjøre det mulig å kunne hjelpe en større pasientgruppe. Elisabeth Martinsen Lindahl fikk livet tilbake etter kun 3 ganger i stolen.

Del denne artikkelen

Av Guro Kreppene og Kari Dahl Gullikstad

Krystallsyke

BPPV (bedre kjent som krystallsyke) er en sykdom som hvert år rammer over 100.000 nordmenn. Den rammer både unge og gamle, kvinner og menn, men det er økt forekomst hos kvinner over 60 år. Krystallsyke oppstår ved at små krystaller (otolitter) som sender signaler til hjernen om hvilken stilling hodet befinner seg i, løsner og beveger seg rundt i buegangene i det indre øret.

Få behandlingsalternativer

Krystallsyke har vært internasjonalt kjent siden 50-tallet, og det ble allerede gjort behandlingsforsøk på 60-tallet. I Norge derimot er det bare noen år siden denne sykdommen ble kjent, og det har vært få behandlingsalternativer og lite kunnskap om sykdommen. Etter hvert har vi fått flere behandlingsmetoder – manuell behandling på benk, og nå altså rotasjonsstoler.

Unik kompetanse på Apexklinikken

Narve Bjørneseth er en av få fysioterapeuter i Norge som utelukkende jobber med pasientgruppene der svimmelhet og balanseutfordringer er hovedsymptom. Allerede i 2008 spesialiserte han seg på området og har en unik interesse for vestibulære sykdommer – sykdommer som handler om balansesystemet. Han er en hyppig brukt foredragsholder og kursholder innen fagfeltet både nasjonalt og internasjonalt. Sammen med osteopat/fysioterapeut Lars Martin Fischer utgjør de spesialistteamet i svimmelhet og hjernerystelse på Apexklinikken. 

Rotundum - rotasjonsstolenes Rolls Royce

Det finnes flere typer rotasjonsstoler i Norge, men den som klinikken nå har fått er enestående i sitt slag. – De andre rotasjonsstolene som finnes i Norge er såkalte biaksiale rotasjonsstoler, forteller Narve.  – Det vil si at man har flere akser å bevege stolen rundt. Det som er det unike med Rotundum er at den i tillegg er mobil, og justerbar inntil 1 grad i begge akser. Den er altså ekstremt nøyaktig, den mest nøyaktige stolen på markedet i dag. Rotundum ses grunnet dette på som rotasjonsstolenes Rolls Royce, og Apexklinikken er stolte av å være den første klinikken i Norge som tar denne i bruk.

Nakkestivhet og vanskelige krystaller

Narve kan fortelle at de har investert i Rotundum fordi den har en unik tilnærming til BPPV/krystallsyken. – Denne rotasjonsstolen vil gi oss mulighet til å behandle alle pasienter, inkludert de man vanligvis må gi opp fordi kroppen ikke klarer å komme i posisjon, eller krystallene ikke vil på plass. Det er forsket mer på benkbehandling enn bruk av rotasjonsstol, derfor vil benkbehandling fortsatt være den foretrukne behandlingsmetoden, men på noen tilstander skal man alltid benytte stol. Stolen har en stor fordel ved nakkestivhet der annen mobilisering kan være utfordrende, som hos eldre pasienter eller pasienter med sykdommer eller kirurgisk stivhet som etter nakkeoperasjoner. Den er også unik når det gjelder ‘vanskelige’ krystaller, behandlingsresistente krystaller eller multikanal BPPV – noe som man ser oftere etter hodetraume.

Viktig å komme tidlig til behandling

– Med Rotundum kan vi både undersøke, diagnostisere og behandle BPPV/Krystallsyke. Pasienten får VNS-briller på, slik at man ser øyebevegelsene – nystagmus – på en skjerm. Diagnostisering foregår som ved vanlig behandling, at øyebevegelser og hodeposisjon sammenlignes. Når det gjelder antall behandlinger er det vanskelig å si noe konkret, men har man en nyoppstått ukomplisert BPPV kan man regne med opptil 4 ganger behandling. Har man krystaller i flere bueganger kan det ta lenger tid. Men jo raskere man kommer i gang jo kortere tid vil behandlingen ta. Uansett om man har hjernerystelse eller BPPV er det altså viktig å komme tidlig til behandling, sier Narve.

Ble tipset om Apexklinikken

Elisabeth Martinsen Lindahl har vært plaget med krystallsyken flere ganger før, men da har det gått over med manuell behandling. Denne gangen ville det ikke slippe. Hun gikk til 3-5 forskjellige behandlere, og det var til slutt en fysioterapeut på Sykehuset Innlandet som tipset om Narve og Apexklinikken.

Sterkt plaget

Elisabeth kom til Narve første gang 11.1. Da hadde hun vært sterkt plaget i 5 måneder. Den aktive damen måtte ha hjelp av mannen sin for å gå fra sofaen til kjøkkenet, og turte knapt å være utenfor huset. Siden rotasjonsstolen ennå ikke var i hus, prøvde Narve med manuell behandling to ganger, uten bedring. 

Plagene slapp etter 3. gang

I midten av mars var stolen på plass og Elisabeth fikk sin første behandling. – Jeg er ikke noe glad i å være på tivoli, og på meg virket stolen litt på den måten. Det var ubehagelig, jeg fikk vondt i hodet, ble kvalm og sengeliggende 2-3 dager. Andre gangen gikk det litt bedre. Og 3. gangen merket jeg det i bilen på vei hjem. Jeg kunne kjenne at det løsnet! Og ble helt klar i hodet, forteller Elisabeth.

Fikk livet tilbake med Rotundum

Hun hadde bestilt en time til, men den avlyste hun da hun var helt symptomfri. Dette var i begynnelsen av april, og i dag er den 72 år gamle pensjonisten aktiv som aldri før: Hun pusser opp og snekrer, er mye opp og ned på gulvet, men har ikke merket noe tilbakefall. – Jeg har fått et nytt liv, sier Elisabeth. – Jeg håper stolen kan bidra til at flere som sliter med krystallsyken kan å få hjelp. Narve og Rotundum ga meg livet tilbake! 

Del denne artikkelen

Be om vårt nyhetsbrev

Motta nyttige tips og tilbud