Tennisalbue/musearm
Tennisalbue/musearm, på latin Lateral epikondylitt, er en vanlig tilstand som vi ofte ser i klinisk praksis. Smertene sitter ytterst på albuen og går ofte ned i underarm. For mange gir det økte smerter når man utøver små hverdagslige aktiviteter som å lage middag, vaske opp eller ved å sitte og skrive på et tastatur.
Del denne artikkelen
Lateral epicondylitt - tennisalbue/musearm
Det er vanlig at det er vondt og stivt om morgenen og man må få ”armen i gang”. Det vil kunne bli mindre merkbart når man blir varm, for så å forverre seg igjen når man har brukt armen en stund. Dette bildet kan variere noe, så det er viktig å bli grundig undersøkt for å sette en diagnose.
Vanligste årsak til tennisalbue
Den vanligste årsaken til senebetennelse er overbelastning. Det kan komme av svakhet lokalt i området eller at det er mangel på styrke og kontroll i muskulatur rundt skulderblad og skulder. Sistnevnte område styrer hele armen og hjelper albuen i de fleste bevegelser.
Lateral epicondylitt - tennisalbue/musearm
For å få et grundig innsyn i årsakssammenhengen, og hva som bør gjøres av behandlingstiltak, er det viktig å oppsøke lege eller fysioterapeut med kompetanse på muskel- og skjelettlidelser.
Vi setter diagnosen etter anamnese, undersøkelse og vi bruker ultralyd for å se på muskulatur og sener i området. Det er senen som gir smerter og den kan være betent, slitt eller ha rupturer (svekkelser).
Behandling
Spesifikke øvelser for underarmen i form av eksentriske, statisk eller HSR (heavy, slow resistance) kan benyttes når man har en senebetennelse. Dette kan man starte opp med raskt etter at diagnosen er stilt og din behandler vil igangsette et egnet opplegg for deg.
Trykkbølgebehandling er effektiv behandling som kan supplerer trening av senen.
Det finnes ingen bivirkLateral epicondylitt – tennisalbue/musearmninger ved behandling med trykkbølger. Det kan også være hensiktsmessig å jobbe muskulært med underarm og skulderbue for å løsne opp i anspent og tight muskulatur.
Et tilpasset øvelsesopplegg i redcord/slynge kan også ha god effekt på pasienter med smerter fra lateralsiden (yttersiden) av albuen.
Konservativt tiltak bør alltid forsøkes før tyngre behandlingstiltak settes i gang, som for eksempel injeksjoner.
Hva med kortison?
Hvis ingen andre konservative tiltak fungerer kan en kortisoninjeksjon vurderes. Dette må da diskuteres med din behandler for å vurdere om det er hensiktsmessig for deg og dine skadetilstand i albuen.