Skip to content

Verdens ryggdag: Viktig å finne årsaken til ryggplagene

Arve Hembre er naprapat og en del av spesialistteamet for ultralyd og injeksjoner på Apexklinikken. Han jobber mye med ryggpasienter og har utviklet en praksis som gjør at han får 'second opinion pasienter' fra andre terapeuter og leger fra hele Østlandet.

Del denne artikkelen

Av Kari Dahl Gullikstad

Arve Hembre - verdens ryggdag - Apexklinikken
Naprapat

Arve har jobbet som naprapat på Apexklinikken i snart 7 år. Han hadde praksisplass på klinikken da han gikk på Naprapathögskolan i Stockholm, et 4 årig heltidstudie, og begge parter var raskt enige om at de ville jobbe mer sammen. – Ordet Naprapati betyr å korrigere årsaken til lidelse, og det er noe av kjernen i naprapatien – å analysere og forebygge underliggende årsaker, forteller Arve.  Det finnes ca 400 naprapater i Norge . Utdannelsen er svensk og i Sverige er naprapater den største yrkesgruppen innen avansert manuell medisin med over 1200 behandlere. Behandlingen bygger på ortopedisk medisin kombinert med god kunnskap om bevegelsesapparatets oppbygning og funksjon. 

En del av et stort nettverk på klinikken

– På klinikken ser vi at det i praksis ikke så stor forskjell mellom profesjonene. De fleste terapeutene jobber med muskel, ledd og bindevev. Det er viktigere å finne en behandler som man har god kjemi med samt en som innehar ekstra interesse og kompetanse på den type plage du søker for, enn hvilken yrkesgruppe man tilhører, sier Arve. Han tilføyer at terapeutene på klinikken samarbeider godt og bruker hverandre til det beste for pasienten.  – Hvis jeg trenger å henvise til MR behøver ikke pasienten å gå tilbake til fastlegen for dette, det er flere andre på klinikken som har henvisningsrett. Jeg samarbeider også alltid med vår fysikalskmedisiner (legespesialist) når det gjelder injeksjoner, sier han.   

Lumbago, hekseskudd og isjias

Arve utreder og behandler mange typer plager, men ryggplager er noe av det han ser mest. – Det kommer både akutte og langvarige ryggplager til meg – lumbago, hekseskudd og isjias for å nevne noe. Jeg legger vekt på å ha en grundig samtale og undersøkelse, og kartlegge hva som har skjedd og hvorfor. Alle ryggpasienter opplever plager og smerter forskjellig, og det er viktig å møte dem på en måte som tilfredsstiller forventningene deres. Det er derfor godt å ha lang erfaring, sier Arve. 

Finne årsaken til ryggplagene

– Jeg er opptatt av at pasientene ikke skal overbehandles, men få god forståelse og egne verktøy til å håndtere nåværende eller tilbakevennende plager. Det er viktig at pasientene så raskt som mulig skal klare seg selv, men at det finnes hjelp på veien. Arve forteller at en viktig del av jobben er å kartlegge, og utelukke alvorlige årsaker til, ryggplagene, slik at man kan berolige og forklare – Det finnes veldig mange myter om ryggen vår som for mange påvirker smertebildet negativt og bidrar til uønsket inaktivitet. Forskning viser at disse mytene er til dels både direkte og indirekte årsak til omfanget av ryggplager, som påvirker både folks liv og kostnadene knyttet til det.

Rygginjeksjoner

De som blir henvist av annet helsepersonell for second opinion har som regel hatt ryggplager lenge og er villig til å prøve alternativer til konservativ behandling. Her har Apexklinikken og Arve flere muligheter. – Hvis det er mistanke om en vedvarende betennelse i rygg, ledd el nerverot kan vi sette ultralydveiledede injeksjoner med kortison. Såkalt “sakral epidural” blir satt med vanlig sprøyte med ultralydveiledning og ikke må forveksles med den som folk ofte kjenner til fra før ifbm fødsel. Det er også en del spennende som skjer med regenerativ medisin på rygg, hvor f.eks PRP – platerikt plasma – og hyaluronsyre, kan være verdt å forsøke, forteller Arve.

 

Norges største ultralydteam i privat praksis

Apexklinikken er kjent for å bruke ultralyd for raskere å finne riktig diagnose og kunne sette i gang raskt med riktig behandling.  – Det er ikke så hensiktsmessig å bruke ultralyd på rygg, men vi kan bruke ultralyd til å se på hevelse rundt facettledd og nerver, avslutter den flotte naprapaten som er en del av Norges største ultralydteam i privat praksis.

Del denne artikkelen

Be om vårt nyhetsbrev

Motta nyttige tips og tilbud