Skip to content

Vondt i hodet er et symptom!

Norge er på verdenstoppen når det gjelder hodepine.

Del denne artikkelen

Helsecoach Kari D. Gullikstad, manuellterapeut Stine Rønaas og kiropraktor Heidi Prytz

80% nordmenn har hatt hodepine i løpet av året, mens det gjennomsnitlige tallet på verdensbasis er 50%. Den vanligste hodepinen er tensjon-/spenningshodepine. 

Deretter kommer migrene. Men hodepine er bare et symptom, det er viktig å finne ut hva som ligger bak, hva som er årsaken til hodepine! Kiropraktor Heidi Prytz og manuellterapeut Stine Rønaas jobber begge mye med hodepine. Ofte samarbeider de med helsecoach Kari Dahl Gullikstad.

God samtale

-Det er viktig å sette av tid til en god samtale hvor både sykehistorie og kartlegging blir gjennomgått, sier Stine og Heidi. – Når oppstår situasjonen, hvor lenge varer det, hvordan utarter det seg, er det noen traumer som har forårsaket dette? 

Har pasienten noen andre plager, er det noen underliggende sykdommer, medikamentbruk, familie historie, psykiske påkjenninger, stressnivået osv. Ofte blir pasientene bedt om å skrive hodepinedagbok for at vi lettere skal se sammenhengen.

Utelukke underliggende farlige årsaker

Det er viktig å utelukke alvorlige årsaker til hodepinen. Både Stine og Heidi er primærkontakter og kan henvise til spesialisthelsetjenesten (nevrolog, øre/nese/hals), MR, eller tilbake til fastlegen for blodprøver.

Medikamentoverforbruk

Heidi forteller at en del av hodepinene skyldes medikament overforbruk. – Omtrent halvparten av kronisk daglig hodepine er på grunn av medisinsk overbruk . 

Bruk av tabletter som Ibux eller Paracet mer enn 15 ganger i måneden, eller akutte migrene medisin mer enn 10 ganger i måneden, kan føre til medisinsk overbrukshodepine over tid. Det er derfor veldig viktig å finne ut årsaken til hodepinen og ikke bare ta smertestillende medisiner, sier Heidi.

Manipulering og bløtdelsbehandling

Hodepinen er ofte sammensatt. Smertene kan komme fra spenninger i nakke, skulder og/eller rygg. Noen ganger har hodepinen sammenheng med kjeve og syn. Heidi forteller at hun jobber med manuell behandling av ledd og muskler. 

– Jeg jobber med aktivering av rett muskulatur. Målet er gjenoppretting av normalfunksjon og lindring av smerteopplevelse. 

Stine jobber også med manipulasjon/justering av ledd, i tillegg til bløtvevsbehandling og nålebehandling, slik som Heidi.

Trening og ergonomi

Øvelser og trening er en viktig del av behandlingen. – Vi gir øvelser og tilpasser trening til hver enkelt. Det er ulik trening for forskjellig type hodepine, forteller Stine. 

– Når det gjelder spenningshodepine jobber vi for eksempel mye med sirkulasjon. Migrene kan ofte trigges av trening, derfor tilpasses øvelsene deretter, men mange kan ha nytte av spesifikke øvelser for nakke og skuldre for å lindre hodepinen.

– Kanskje er det elementer i dagliglivet eller på arbeidsplassen som bidrar til hodepine. Ergonomisk veiledning kan være hensiktsmessig for enkelte, sier Heidi.

Kognitiv terapi

Stine har tatt utdannelse innen kognitiv terapi og bruker dette i behandlingen. –Jeg ser at hodepinen kan ha relasjon til stress og negative følelser og tanker. Dette kan jeg hjelpe til med! Sier Stine.

Stresshåndtering

Stress er sterk medvirkende faktor til hodepine, og ofte samarbeider Stine og Heidi med Kari om stresshåndtering. Kari forteller at de fleste som kommer til henne har hodepine i noe grad. 

– Jeg ser at spenningshodepine slipper ganske lett ved avspennende massasje, og mindfulnessøvelsene kroppsskanning og meditasjon. Disse effektive verktøyene hjelper også for bedre søvn, som igjen gjør godt for hodepinen! Sier Kari

Del denne artikkelen

Be om vårt nyhetsbrev

Motta nyttige tips og tilbud