Liker å møte mennesker
En kiropraktor er en primærkontakt med spesialkompetanse på muskel- og skjelettlidelser. Kiropraktor Cathrine Natland er glad i den koordinerende rollen hvor hun kan møte pasientene på en helhetlig måte. Hun er nysgjerrig på hvordan folk lever livene sine og vil hjelpe dem å bli bevisst på hvorfor plagene kommer.
Del denne artikkelen
Av Kari Dahl Gullikstad, 13.04.22

Tar seg god tid til å lytte
-Da kommer det et lite dytt her, sier Cathrine.
Først har vi snakket lenge sammen. Kiropraktor Cathrine Natland tar seg god tid til å lytte og høre på min historie. Hun er nysgjerrig og spør. Det er lite som minner om min første kiropraktoropplevelse for 30 år siden hvor jeg satt med ryggen til og kiropraktoren kom inn, ‘knakk’ og gikk videre til neste. Vi satt på rad og rekke bak et forheng.
Bevisstgjøre hvor plagene kommer fra
– Jeg er nysgjerrig på hvordan folk lever livene sine, sier Cathrine. – En stor del av jobben er å prøve å bevisstgjøre dem på hvorfor plagene kommer.
Hun mener at det er anamnesen/sykehistorien som oftest er viktigst, det er her bildet dannes av årsakssammenhengen. Den kroppslige undersøkelsen bekrefter eller avkrefter.
Kropp, helse og mennesker
Som ung hadde hun mye plager med hodepine og migrene og fikk god hjelp av kiropraktor Ståle Hauge i Sandefjord. Sånn ble interessen for kiropraktikk født. Samtidig drev hun aktivt med hurtigløpskøyter. – Det måtte bli noe med helse og mennesker, smiler Cathrine.
Kiropraktorutdannelse i England
Ennå er det ikke utdannelse i kiropraktikk i Norge så Cathrine måtte til utlandet da valget falt på å bli kiropraktor. Hun var ikke så høy i hatten da hun sto på Gardermoen som 19-åring uten så mye erfaring i å snakke engelsk, på vei til Bournemouth i England og 5 studieår foran seg. Men det gikk bra, og etter at hun var ferdig med turnus på Klinikk for alle, tok hun på toppen Master i ultralyd for muskel og skjelett på samme universitet.
Liker å tenke helhetlig
En kiropraktor er en overordnet koordinator, en primærkontakt, med henvisning- og sykemeldingsrett. – Det er den koordinerende rollen som jeg trives best med, sier Cathrine. – Plagene er ofte sammensatte og jeg liker å tenke helhetlig når jeg møter pasienten. Dette innebærer tett samarbeid både med fastlege, spesialisthelsetjenesten og andre profesjoner.
Finne triggerne
På klinikken jobber hun mest med rygg, nakke, hode og bekkenplager. De fleste plagene hun ser kan være relatert til spenninger og hun bruker manuelle teknikker i behandlingen. – Av og til kan spenninger i muskulaturen også bidra til at komplekse tilstander som for eksempel øresus/tinnitus forverres. Noen ganger er den viktigste jobben bare monitorering, sørge for at ikke tilstanden utvikler seg eller blir verre, sier Cathrine.
Prolaps
Når det gjelder mistanke om prolaps blir den fysiske undersøkelsen noe mer omfattende og inkluderer både ortopediske og nevrologiske tester. Noen ganger er det nødvendig med bildediagnostikk, men ikke alltid. – De fleste prolapser blir gradvis spontant bedre, men behandling kan i noen tilfeller lindre smertene og gjøre at pasienten håndterer situasjonen bedre, forteller Cathrine. – Det er viktig å sjekke nevrologien og avdekke eventuelle krafttap.
Hode/kjeve
Cathrine ser mange med hode- og kjeveproblematikk. – Hvis det er klikking/«hopping» i kjeven kan det være behov for henvisning til kjeveortoped, her samarbeider vi med Oslo Tannlegesenter i Vika, forteller hun.
Svangerskapsrelaterte plager
Kiropraktoren er også en del av Kvinnehelseteamet på klinikken og jobber med svangerskapsrelaterte plager. – Hormonelle endringer som skjer i svangerskapet kan påvirke muskel og skjelettsystemet, som for eksempel bekkenrelaterte plager. Her er ofte rådgivning og belastningsstyring vel så viktig som behandling. Det kan ofte være viktig å se på endringer i arbeidsmengde og type aktiviteter den gravide gjør.
Sammensveiset gjeng på tvers av profesjoner
Nå har Cathrine jobbet på Apexklinikken i 2 år og stortrives med det. – Jeg ville jobbe et sted hvor det var stort fokus på faglig utvikling og høyt under taket. Det har jeg funnet her, sier hun. – Her er det en god gjeng med forskjellig faglig bakgrunn og mye kompetanse, noe jeg trives veldig godt med og som jeg føler ivaretar pasientene våres på best mulig måte.
Kjøre traktor eller være kiropraktor
Den populære kiropraktoren bor på Lørenskog sammen med Kristian, og de har blitt et godt team for de aktive barna Anna og Alfred på 7 og 4. – Det er mye høyt og lavt, bokstavelig talt, de henger i taklampa, sier Cathrine med et smil om munnen. – Vi har fått trygge og uredde barn som elsker å oppdage livet og spør konstant om alt mellom himmel og jord. Det kan være ganske krevende, men vi prøver å støtte oppunder den nysgjerrige siden av det. Lenge trodde Alfred at jeg kjørte traktor, noe han synes var veldig kult. Nå har han skjønt at jeg ‘bare’ er kiropraktor, noe som var mer skuffende, ler Cathrine.