Skip to content

Bekkenløsning, et misforstått begrep?

Mange gravide er redde for å få bekkenløsning fordi de har hørt skrekkhistorier om gravide som ikke klarer å gå, og må ligge frem til fødsel med sterke smerter. Bekkenløsning er ikke farlig! Bekkenløsning er noe alle gravide på et tidspunkt i graviditeten skal få. Og veldig ofte forveksles bekkenløsning med bekkenplager som bekkenleddsmerter, sete/bekkensmerter eller ryggsmerter.

Del denne artikkelen
Bekkenløsning | Apexklinikken
Hva er bekkenløsning?

Bekkenløsning er et litt misvisende ord, for det er ingenting som løsner i bekkenet og faller fra hverandre! Bekkenløsning er en normal fysiologisk tilstand hos alle gravide. Under en graviditet vil det mot slutten av svangerskapet skilles ut hormoner som gjør at leddbåndene rundt bekkenet blir løsere og mer elastiske. Dette er en viktig og hensiktsmessig prosess for at bekkenet skal kunne utvide seg så barnet får plass til å passere gjennom bekkenet

Bekkenløsning tidlig i svangerskapet

Bekkenløsning er altså forventet å komme i slutten av svangerskapet, men hos noen få kan denne prosessen komme tidligere. Noen beskriver denne fornemmelsen som at de ikke har kontroll på bekkenmuskulaturen, og at det føles som at bekkenet ikke henger sammen mer. For en med bekkenløsning tidlig i svangerskapet kan et bekkenbelte kanskje hjelpe. Om det i tillegg er en ubalanse i muskelstyrken kan styrken trenes opp. Dog er det ikke alle som blir kvitt smertene før graviditeten er over.

Bekkenleddsmerter og bekkenløsning

Det som mange sliter med under svangerskapet er bekkenleddsmerter. Mange blander dette med bekkenløsning. Det kan være smerter som sitter på baksiden, over hele bekkenområdet, kun på en side eller foran hvor symfysen sitter. Det er forskjellige årsaker til disse plagene, og selv om noen har tilsynelatende like symptomer, betyr ikke det at grunnen til at smertene har oppstått er de samme. Vi skiller derfor på smerter som kommer fra muskler, sener og ledd, og smerter som kan komme fra hormonelle forandringer. Det kan være vanskelig å skille mellom bekkenløsning og bekkenleddsmerter fordi smertesymptomene kan være de samme som bekkenløsning.  En undersøkelse vil kunne skille mellom disse. En undersøkelse kan også avdekke eventuelle andre årsaker til bekkenplager.

 
Trening og bekkenleddsmerter

Legeforeningen anbefaler fysisk aktivitet og trening som ikke provoserer smertene. På grunn av vektforskyvelsen bruker gravide gradvis over tid mer av noen muskler enn andre. Dette kan føre til at noen muskler kan bli forkortet, stramme og anspenthet, mens andre kan bli forlenget og svake. Å være generell aktiv, om man klarer det, er derfor viktig. Gravide uten smerter kan trene som vanlig, med noen forholdsregler. For en med smerter kan det være lurt å få et tilrettelagt program som er tilpasset personens behov og yteevne. 

 
Bekkenleddsmerter etter fødselen

I følge Helsenorge får 20% av alle gravide får bekkenleddsmerter. For de fleste går smertene over av seg selv etter fødsel. Likevel opplever cirka 25 prosent av desse å få langvarige bekkenleddsmerter. De som opplever at bekkenleddsmertene ikke er betydelig reduserte etter barseltiden (seks uker), bør oppsøke fysioterapeut eller annet kompetent helsepersonell for individuelt tilpasset opptrening. 

 

Vi har et kvinnehelseteam

Be om vårt nyhetsbrev

Motta nyttige tips og tilbud