Skip to content

Meralgia paresthetica

Meralgia paresthetica er en tilstand som karakteriseres av smerter, nummenhet, prikking eller svie på utsiden av låret. Den er forårsaket av kompresjon av nerve, og årsaken kan være trange klær, overvekt eller graviditet. Hvis ikke konservativ behandling fører frem, kan kortisoninjeksjon være et alternativ.

Del denne artikkelen

Av Kari Dahl Gullikstad

Årsak

Meralgia paresthetica er et resultat av kompresjon eller skade på nerven nervus cutaneus femoris lateralis. Dette er en sensorisk nerve som passerer gjennom lyskeområdet og videre ut i låret. Symptomene skyldes vanligvis at nerven kommer i klem under lyskebåndet – Inguinale ligament.

Alt som er med på å gi økt trykk på lysken kan forårsake tilstanden: 
• Overvekt og fedme
• Graviditet
• Tettsittende klær
• Stramme belter (for eksempel verktøybelter)
• Langvarige statiske stillinger eller aktiviteter 

Tilstanden kan også oppstå ved direkte skade på nerven, i forbindelse med underliggende sykdom, som for eksempel diabetes, eller komplikasjon i forbindelse med kirurgi.

De fleste som får tilstanden er i alderen 30-60 år

Symptomer

Symptomene på Meralgia paresthetica befinner seg på utsiden eller fremsiden av låret. Disse symptomene oppstår vanligvis på den ene siden av kroppen og kan forsterkes etter mye gåing eller ståing.

• Sviende eller brennende smerter i huden
• Tap av følelse og nummenhet 
• Overfølsomhet for berøring 
• Prikking og/eller kløe

Andre symptomer er verking eller ømhet i lysken. 
Tilstanden påvirker IKKE evnen til å bruke benmusklene

Diagnose

Ofte stilles diagnosen Meralgia paresthetica basert på utelukkelse av andre diagnoser, klinisk og med MR og ultralyd. På Apexklinikken kan vi testbehandle med bedøvelse og se om smertene går bort noen timer som følge av dette. 

 
Behandling

Meralgia paresthetica er vanligvis ikke forbundet med alvorlig sykdom. For de fleste går tilstanden over av seg selv etter en tid (uker eller måneder). Hos gravide forsvinner symptomene vanligvis etter fødsel.

Dersom symptomene vedvarer og medfører funksjonsnedsettelse eller tap av livskvalitet, er det hjelp å få.

Tilstanden behandles konservativt i de fleste tilfeller, faktisk responderer mer enn 90 prosent av pasienter godt på konservative tiltak alene.

 ,
Konservativ behandling

Fysikalsk behandler (fysioterapeut/kiropraktor/osteopat/naprapat) vil fokusere på å identifisere og behandle de underliggende årsakene til symptomene. Hovedmålet er å forhindre kompresjon av nerven.

• Spesifikke øvelser for å lette trykket på nerven og bedre bevegeligheten
• Massasje og mobiliseringsteknikker for å frigjøre nerven som er i klem
• Treningsprogram og veiledning i forhold til vektreduksjon
• Råd og veiledning i forhold til daglige aktiviteter og klesvaner

Injeksjonsterapi

I mer alvorlige tilfeller kan kortisoninjeksjoner være hensiktsmessig. Apexklinikken har et spesialistteam for ultralydveiledete injeksjoner. Inflammasjon og hevelse på nerven blir behandlet med kortison satt med ultralyd. Injeksjon settes rundt nerven der den kommer i klem, ved lyskebåndet/Inguinale ligament. Nerven kan ha flere veier. Den går forbi lyskebåndet og noen ganger går den over, noen ganger under og i noen tilfeller går nerven gjennom ligamentet. Dette  ser vi på ultralyd, og behandlingen blir tilpasset hver enkelt.

 
Annen behandling

Lege kan eventuelt foreskrive betennelsesdempende legemidler. Kirurgisk dekompresjon eller nervereseksjon kan i svært sjeldne tilfeller bli aktuelt dersom tilstanden er alvorlig og ikke har respondert på annen behandling.

 
Del denne artikkelen

Be om vårt nyhetsbrev

Motta nyttige tips og tilbud