Skip to content

Endelig autorisasjon for naprapater og osteopater

– Dette har vi jobbet for lenge, og endelig er vi i mål. For oss betyr dette mye, sier naprapat Arve Hembre og osteopatene Sara Bianca Gilje og Lars Martin Fischer. – Autorisasjon som offentlig helsepersonell gir bedre trygghet for oss og pasientene våre, og er en anerkjennelse for behandlingen vi utfører.

Del denne artikkelen
En lang kampsak

Som en del av budsjettforhandlingene er det nå klart at naprapater og osteopater skal få autorisasjon som offentlig godkjent helsepersonell, på lik linje med blant annet fysioterapeuter, kiropraktorer og leger. Dette har vært en kampsak for forbundene til osteopatene og naprapatene lenge. Siste søknad ble sendt inn desember 2019 etter forespørsel fra regjeringen. Pga pandemien ble svaret utsatt til før jul og kom i forbindelse med budsjettforhandlingene hvor bla innføring av mva på ikke-autorisert helsepersonell ble besluttet. 

Anerkjennelse av osteopati og naprapati

Arve, Sara og Lars Martin kan fortelle at det hvert år utføres 1,1 millioner behandlinger av naprapater og osteopater, og at behandlingen er ordinær helsebehandling for muskel- og skjelettlidelser på linje med fysioterapi og kiropraktikk. Hvert år bidrar disse yrkesgruppene til å redusere sykefravær og gi bedre livskvalitet for tusenvis av nordmenn. Utdannelsen er 4 år for begge yrkesgrupper. – Våre behandlinger har god dokumentert helseeffekt og endelig får vi anerkjennelse for det gjennom en offentlig autorisasjon også her i Norge.

Følger etter Norden

Dermed følger Norge etter resten av Norden. Osteopater har offentlig autorisasjon på Island, i Finland og Danmark, mens naprapater har offentlig autorisasjon i Sverige og Finland.

Bedre kommunikasjon med annet helsepersonell

En autorisasjon betyr også mulighet for å kommunisere lettere og bedre med andre profesjoner innenfor det offentlige helsevesenet, for eksempel gjennom elektronisk kommunikasjon som helsenett.

Unngår mva på tjenestene

I forbindelse med regjeringens budsjettforhandling om gjeninnføring av mva på tjenester utført av helsepersonell som ikke er autorisert, er det nå en rekke behandlere som blir pålagt å legge til 25% moms på sine tjenester. Dette gjelder blant annet alle typer coacher, også Helsecoach som vi har på klinikken. Siden osteopater og naprapater nå er autorisert helsepersonell får de fortsatt beholde mva-fritaket.

 

 

Del denne artikkelen

Be om vårt nyhetsbrev

Motta nyttige tips og tilbud