Skip to content

Inngått avtale om Slipping rib operasjoner i London

Et drøyt år etter at Kar-Thoraxkirurgisk avdelingen på A-hus begynte å gjennomføre Slipping rib operasjoner, legger de ned tilbudet grunnet kapasitet. Apexklinikken har sendt et 30-talls pasienter dit siste tre månedene, men for tiden er det da ikke noe landsdekkende tilbud om slike operasjoner. Nå har Apexklinikken inngått samarbeid med Cleveland Clinic i London.

Del denne artikkelen

Av Kari Dahl Gullikstad, 16.03.2023

Cleveland Clinic - Apexklinikken

Kjetil Nord-Varhaug sammen med Mr Nikolaos Panagiotopoulos, MD, PhD Consultant Thoracic Surgeon og Prof Olaf Wendler MD, PhD, FRCS Consultant Cardiac Surgeon and Chair of Heart, Vascular & Thoracic Institute

 
Slipping rib syndrome

Slipping rib syndrome (SRS) er en sjelden årsak til smerter i brystkassen og øvre del av magen. Tilstanden antas å oppstå fra hypermobilitet av ribbeinsbrusken til de nederste ribbeina eller at ribber kommer i konflikt med hverandre og det blir friksjon/gnisninger. Glidingen i brusken kan føre til irritasjon av interkostalnerven eller problemer med strukturer i området. Dette er en underdiagnostisert tilstand fordi den er lett å forveksle med andre tilstander. 

 
Vanskelig å diagnostisere

Mange smertepasienter går i mange år og blir sendt fra den ene spesialisten til den andre uten at noen finner årsaken til smertene deres. VG har skrevet om to pasienter som endelig fikk hjelp da de kom til Apexklinikken og fikk diagnosen Slipping rib syndrome. 

Vi skrev om Kristin Duun-Gavare (41) som hadde kroniske smerter i 8 år og ble utredet for fibromyalgi, kreft, endometriose, leddgikt, gallestein, nakkeprolaps, crohns sykdom, isjias, irritabel tarm. Til og med galleblæren ble operert ut. Men heller ikke da ble plagene borte. Først da hun ble undersøkt med dynamisk ultralyd av spesialistteamet på Apexklinikken, fikk hun et svar. Undersøkelsene viste at hun hadde et løst ribbein som gnisset mot nervene som ligger langs ribbeinene.

Jobbet med SRS i over 10 år

– Mellom hvert ribbein ligger blodkar, muskler og intercostalnerven. Når ribbeinet gnisser og dytter på nerven, kan det gi intense smerter, forklarer Kjetil Nord-Varhaug. Han og Dr. Øyvind Kvinge har jobbet med Slipping rib pasienter i over 10 år. Nord-Varhaug forklarer: -Smertene følger nervebanene ut mot rygg, mage og bryst, og kan bli så intense at de i fagmiljøer omtales som selvmordsinduserende. Til tross for de store plagene løse ribbein kan gi, fanges ofte disse pasientene ikke opp. Mange leger og terapeuter vet ikke engang at det finnes en diagnose som heter Slipping rib syndrome.

Tilbudet legges ned

Etter at VG skrev om diagnosen og behandlingen, har antallet henvendelser eksplodert. – I fjor henviste jeg en til to pasienter til A-hus, siden desember har jeg henvist et 30-talls. Ventetiden var blitt opptil et år, sier Nord-Varhaug. Så besluttet både A-hus og Haukeland sykehus å legge ned tilbudet grunnet kapasitet. Fra og med 1. februar finnes det ikke noe landsdekkende behandlingstilbud. Pasienter reagerer sterkt på avgjørelsen.

I en e-post til VG utdyper Frode Olsbø, avdelingsleder ved kar/thoraxkirurgisk avdeling på Akershus universitetssykehus følgende: «Kar/thoraxkirurgisk avdeling har et stort antall pasienter som skal behandles innenfor pakkeforløp, samt et stort antall karkirurgiske pasienter» og skriver videre at «avdelingen ikke har ubegrensede ressurser for verken personell, kapasitet i poliklinikk eller operasjonskapasitet». Pasientene vil ikke bli henvist til andre sykehus og hva som skjer med alle de som står i kø for å bli operert eller har fått henvisning til operasjon, er uklart.

 
Tok initiativ til å finne løsninger

Nord-Varhaug har sett hva riktig diagnose og behandling har gjort for Slipping rib pasientene som har lidd i mange år, og tok initiativ til å finne alternative tilbud. – Vi finner alltid løsninger på problemer som oppstår. Løsningen for pasientene med Slipping rib syndrome kan nå være en kort flytur unna, i London, forteller han. 

Etter omvisning og møter med Cleveland Clinic i London har de nå inngått avtale om henvisninger til operasjoner. – Jeg ble veldig imponert over hvordan de jobber der borte. Cleveland Clinic ble i 2022 vurdert som nr 2 på rankingen over verdens beste sykehus, kun slått av Mayo Clinic, også fra USA, forteller han.

Samarbeidet med Cleveland Clinic i London

-Cleveland Clinic i London kan operere på en ukes varsel. Prisen er 4-5000 pund (i skrivende stund 50-65.000 NOK), forteller Nord- Varhaug. – Konsultasjon og utredning vil bli gjort på Apexklinikken. Man må regne med en overnatting sentralt i London på hotell ved sykehuset, en natt på sykehuset og så ny natt på hotell dagen etter for sjekk av sår etc. 

Han forteller at selve operasjonen er et lite og enkelt inngrep som kun tar 30 min. – Ved hjelp av en enkel teknikk heises det løse ribbeinet opp og sys fast i det neste, slik at nerven får mer rom og at bevegelige eller løse ribbein ikke lenger irriterer nerver og kar. Operasjonen blir gjort under narkose, og kirurgene går inn via en liten incisjon i huden på om lag fem centimeter.

Kan søke dekning av utgifter hos Helfo og Helseforsikring

Det koster samfunnet mange hundre millioner i året å ha disse pasientene utenfor arbeidslivet og i helsevesenet på helt feil tiltak. – Pasienter anbefales å søke Helfo om dekning av kostnader for behandling i utlandet da det er urimelig lang ventetid og det ikke per i dag finnes noe landsdekkende tilbud om operasjon i Norge. Han oppfordrer også pasienter til å kontakte eget helseforsikringsselskap og søke dekning der. 

Del denne artikkelen

Be om vårt nyhetsbrev

Motta nyttige tips og tilbud