Øyvind Kvinge – den medisinske tryggheten på klinikken
Øyvind Kvinge er fysikalskmedisiner og medisinsk ansvarlig på Apexklinikken. Han er den som har overblikket og som de andre terapeutene benytter når det trengs kompetanse utenfor sitt eget fagfelt. Han er den medisinske tryggheten for pasientene på klinikken.
Del denne artikkelen
Av Kari Dahl Gullikstad

Med på å utvikle klinikken til et spesialistsenter
Øyvind er både fysioterapeut, lege og spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering. Han traff Kjetil, tidligere eier og daglig leder av Apexklinikken, på et ultralydkurs i Danmark i 2010 og da startet samarbeidet. Legekompetansen, sammen med ultralyd som diagnoseverktøy, ga muligheter for å utvikle klinikken til å bli et spesialistsenter. I dag kommer det pasienter fra hele landet til klinikken og Øyvind, både privat og via helseforsikring. I tillegg blir han hyppig brukt internt hvis det er tilfeller som faller utenfor fagområdet til den enkelt terapeut.
Fysikalskmedisiner, hva er det?
– En fysikalskmedisiner er spesialist i muskel og -skjelett problemer, alt fra nakke til tær, forklarer Øyvind. – Det kan være tilstander i ledd, sener, muskler og slimposer som skal vurderes og eventuelt behandles. Når pasienten er vurdert, legges det alltid en plan for det videre forløp som i utgangspunktet vil være konservativ behandling. Det kan for eksempel være injeksjonsterapi som ikke bør stå alene, men er en del av et langsiktig treningsregime i samarbeid med en terapeut: kiropraktor, osteopat, naprapat eller fysioterapeut.
Jobber i team
Under intervjuet banker det stadig på døren. En fysioterapeut vil ha med Øyvind på en vurdering av en rygg, en i spesialistteamet trenger hans vurdering i forhold til medisinbruk og eventuell kortison injeksjon. Veldig ofte går det også den andre veien, Øyvind jobber helst i team, eller tospann. – Det er viktig for klinikken at pasienten får den beste kompetansen, sier Øyvind. – Jeg jobber ofte tett sammen med terapeuten som har spesialkompetanse på problemstillingen.
Medisinsk ansvarlig
Spesialistteamet som bruker injeksjoner i behandlingen jobber sammen med Øyvind, det er han som har ansvaret for at de klare retningslinjene følges. Han blir alltid trukket inn der hvor det trengs en medisinsk vurdering og har ansvaret for at indikasjoner og kontraindikasjoner følges opp på korrekt måte . – I de tilfellene hvor det er behov for medisinsk vurdering og eller -behandling er jeg tett på. Og selv om det dukker opp tilfeller hvor det trengs behandling andre steder tilstreber vi å sette i gang noe behandling her før vi henviser videre. I tillegg er jeg alltid involvert ved CT, MR og røntgen henvisninger og gir råd i forhold til videre behandlingsforløp. Pasientene skal føle seg trygge på at vi tar ansvar for dem, sier Øyvind.
Godt samarbeid med eksternt helsepersonell
– For oss er det viktig med godt samarbeid med kollegaene utenfor huset. Henviserne får alltid epikrise etter hvert besøk, og dersom det ikke er fastlegen som henviser spør vi om det er ok at vi også sender kopi til han/henne. Siden vi ofte får pasientene langveisfra tilstreber vi at den oppfølgende behandlingen skjer lokalt. Og kommer vi ikke helt i mål her på klinikken henviser vi videre. Ingen blir sluppet ut herfra med plager som det ikke er en plan for!
Forsikringspasienter fra hele landet
Øyvind har jobbet med flere forsikringsselskap i mange år og opparbeidet seg et tett tillitsforhold til blant annet Fremtind og Falck. De sender pasienter fra hele landet hit til Helsfyr og Øyvind. – De fleste pasientene kommer fra Oslo og Østlandsområdet, men vi har også pasienter som kjører i flere timer eller kommer med fly. Vi er opptatt av at de skal få så mye hjelp de kan på kort tid, det betyr at vi gir behandling samtidig med undersøkelsen. Forsikringsselskapene får også epikrise etter hvert besøk.
Hus og hage i Moss
Den populære fysikalskmedisineren reiser daglig frem og tilbake til Saltnes. Her bor han med kone og 2 av 4 barn. Øyvind har to hoved-‘passions’: Han er akvarieentusiast og har et 2,4 tonns akvarium med flere 25 cm pirajaer. Og så hunden da, en amerikansk Akita på 50 kg som skal luftes 4 ganger om dagen. Allerede kl 5.00 om morgningen vekker Øyvind hunden for den første tur. – Da kommer jeg meg i hvert fall i gang tidlig, humrer Øyvind, og rekker Oslo og pasientene før de fleste andre er oppe og i gang. Når Øyvind skal koble av fra jobb er det hagen som får ned pulsen.