Skip to content

Stian Christophersen: Jeg er avhengig av å ha bra folk rundt meg i alt jeg holder på med!

For to år siden ga Stian ut Klatrebibelen som har blitt oversatt til 7 språk, i fjor kom Klatrebibelen 2 og denne uken lanserte han klatremagasinet Mono. Han har egen podcast, utviklet skulderkurset ‘The Sexy Shoulder’ og er norgesmester i klatring. Den flinke fysioterapeuten på Apexklinikken mener mye av driven skyldes et sitat av George Bernard Shaw som hang på veggen i barndomshjemmet.

Del denne artikkelen

Av Kari Dahl Gullikstad

Stian Christophersen Mono
Klatremagasinet Mono

Klatrebibelen som kom ut i 2018 har blitt oversatt til imponerende 7 språk – engelsk, spansk, fransk, italiensk, polsk, taiwansk og russisk. I fjor kom Klatrebibelen 2 ut og er allerede oversatt til engelsk. Nå står Stian med en rykende varm utgave av magasinet Mono i hånden – Dette er en skikkelig nerdefest for klatrere på 180 sider, forteller Stian. – Her er det alt fra trening av fingerstyrke, barisklatring, buldring i Rogaland til rutesetting i OL. Han og medforfatteren Martin Mobråten har planer om å gi ut magasinet årlig, og det skal selges fra klatresentre og nettbutikker, og på Apexklinikken så klart. 

Hvorfor klatring?

Stian traff Martin Mobråten, som også er medforfatter på Klatrebiblene, da han var 13 år. Han hadde vært med faren på noen klatretimer før det, men sammen med Martin ble klatringen noe mer. Til forskjell fra langrenn og fotball var klatringen uorganisert og selvdrevet, noe som ga en sosial tilhørighet og en arena han kunne ha utenom skolen som ga han en identitet. – Det var en selvdreven sport uten rammer. En sport som både krevde en tilstedeværelse og noe jeg hele tiden kunne bli bedre i. Det var noe annet ved det, en slags kulhet som representerte noe jeg ønsket være. 

Bevisst menneskene han har rundt seg

Stian vokste opp med et gammelt avisutklipp på veggen av George Bernhard Shaw: Folk gir alltid omstendigheten skylden for det de er. Jeg tror ikke på omstendighetene. De menneskene som får til noe, er de som leter efter de omstendigheter de vil ha. Og finner de dem ikke, lager de dem. – Dette er et sitat som har vært viktig for meg hele livet, forteller Stian. – Martin har vært den viktige personen for meg når det gjelder klatring, som Jørgen Jevne har vært for meg når det gjelder fysioterapi. Jeg har hele tiden vært bevisst på hvilke mennesker jeg har rundt meg; Flinke mennesker med samme verdigrunnlag som kan utfylle meg. Mennesker med bra drive og få bremsepedaler. 

Godt for mestringsfølelsen

I tillegg til det han har skapt på klatresiden, er Stian kjent som en fysioterapeut med klare meninger. Han utviklet kurset ‘The Sexy Shoulder’ sammen med fysioterapeut Jørgen Jevne i 2016, og kurset om diagnostisering og behandling av skulderplager blir alltid raskt fylt opp når de settes opp. Fire år senere startet de Podcasten ‘Vondt’ og de har nå rundet 33 episoder og 70.000 nedlastninger. – Jeg har alltid vært opptatt av kunnskapsformidling sier Stian. – I tillegg må jeg innrømme at det gjør godt for mestringsfølelsen å skape noe konkret, noe håndfast. Noe som starter som løse tanker i et worddokument og så blir et kurs, en pod, en bok eller et magasin.  

Fysioterapeut på Apexklinikken

2 år etter fysioterapiutdannelsen begynte Stian å bli lei. Han jobbet med offentlig tilskudd, og hadde opptil 20 pasienter om dagen. – Jeg ble ikke noen god fysioterapeut av å ha så mange pasienter. For meg er det menneskemøtene som er interessante, ha tid til å gjøre en forskjell. Da kjente jeg at jeg ville jobbe i andre rammer og være bevisst på hvilke klienter og pasienter jeg ville jobbe med. Og at jeg trengte å ha flere bein å stå på. Han begynte på Apexklinikken i 2014 og etter det har det gått slag i slag. 

Kognitiv tilnærming

Som toppidrettstrener er Stian opptatt av å trekke veksler på erfaringer fra idrettsmiljøet inn i fysioterapien. – Det handler mye om kognitive aspekter, jeg er opptatt av hvordan håndteringen av plagene påvirker plagene. Rent anatomisk og patologisk har jeg spesialkompetanse på skulder, albue, hånd og fingre, men alle pasienter er mennesker med plager og må behandles som unike individer. Selv om det er givende å få jobbe med klatrere og idrettsutøvere opplever jeg at jeg har mulighet til å skape den største forskjellen i et menneskes liv hos pasienter med langvarige og uspesifikke muskel- og skjelettplager. 

Pedagogikk-par

Stian har to barn – Kasper på 10 og Oda på 7. Kasper er allerede i full gang med klatregrupper, Oda er interessert og klatrer for moro skyld. Og kona Karianne er veldig ofte med. – Hun tuller med at hun er ‘klatrefrua’, men hun er lærer og like opptatt av mennesker som meg. Det blir mye pedagogikk og formidling på hver vår front dagtid så noen kvelder sitter vi ofte helt stille sammen, uten å si noe, ler den bevisste fysioterapeuten.

Del denne artikkelen

Be om vårt nyhetsbrev

Motta nyttige tips og tilbud