Skip to content

TMD-ekspert: 'Slipp' kjeven!

Mats Klemsdal har jobbet med kjeveproblematikk/TMD i 17 år. Han mener at negativt ladet stress ofte er en medvirkende årsak til plagene, og oppfordrer pasientene til å 'slippe' kjeven.

Del denne artikkelen

Av Kari Dahl Gullikstad

Jeg treffer Mats Klemsdal en fredag på klinikken. Det er hans administrasjonsdag og katten Champis er med, en supersosial katt han fikk i desember. De andre dagene i uken har han lange dager på klinikken. Det er venteliste for å få time hos han som ny pasient. Mange har kjeveproblemer og det er få som er eksperter på det. Mats var den første og er fortsatt den eneste kiropraktoren som kun behandler kjeveplager.

TMD-ekspert - Apexklinikken
Hvem får vondt i kjeven?

Kjeveplager, eller Temporo Mandibulær Dysfunksjon (TMD) som det heter på fagspråket, omfatter symptomer og problemstillinger som involverer kjeveledd, tyggemuskulatur og/eller tilhørende strukturer. -Det er flest kvinner som har kjeveplager, faktisk så mye som 4 ganger flere enn menn. Vi vet ikke hvorfor det er sånn, men det spekuleres i hormonelle og genetiske årsaker, forteller Mats.
Ellers er det stor spredning i pasientgruppen i alder, fra 11 til over 70. 

 
Stress medvirkende årsak til TMD

Mats forteller at det er mange grunner til kjeveproblemer og at det er sammensatt, men veldig ofte er stress en medvirkende årsak. – Negativt ladet stress kommer gjerne fra utfordringer i relasjoner hjemme eller på jobb, det som betyr mye for oss. Ofte er det en opplevd ubalanse mellom kapasitet og oppgaver, over tid, som gir stressreaksjoner i kroppen. Andre grunner til TMD kan være dysfunksjon i nakkeledd, hypermobilitet og artrose i kjeveleddet. Mange tror tanngnissing alltid gir TMD, men så enkelt er det ikke. 

 
"Ofte er det en opplevd ubalanse mellom kapasitet og oppgaver, over tid, som gir stressreaksjoner i kroppen"
Må tørre å snakke om det psykiske

-Når jeg jobber med kjeveproblematikk må jeg tørre å ‘dive’ inn i det psykiske, snakke om grunnen til at kjeveproblemene oppstår. Det hjelper ikke med behandling hvis ikke pasienten selv blir bevisst og gjør noe med årsaken, sier Mats.
Han er komfortabel med å snakke om hvorfor kjeveproblemene oppstår, og oppfordrer pasientene til å slippe kjeven. Et viktig spørsmål er: Har du noen utfordringer som du bør ta tak i? 

 
"Har du noen utfordringer som du bør ta tak i? "
Spesialist på kjeveproblematikk

Interessen for kjeveproblematikk startet allerede på kiropraktorstudiet i Bournemouth. Han synes det var spennende å finne ut mer om et område det var lite kjennskap om, og litteratur på. Da han begynte å jobbe i Bergen etter endt studier i 2006 opplevde han at han kom til kort med det han hadde lært, og begynte å søke etter kurs. Siden har det ballet på seg. Etter 4 år ble Mats hentet inn til Nemus Bryn for å jobbe som ekspert på TMD/kjeveproblematikk. For å synligjøre interessen og kompetansen startet han TMD-klinikken. – Jeg har behandlet mange pasienter med vondt i kjeven i de 17 årene jeg har holdt på, sier han.
Mats har vært med på å holde flere kurs for kiropraktorer, manuellterapeuter og tannleger hvor temaet har vært konservativ behandling av TMD. Han har skrevet et kapittel i boka “Temporomandibulær dysfunksjon” som ble utgitt i 2018 som er den første norske læreboken om temaet, og han er med i flere faggrupper.

 
Ville jobbe tettere på injeksjonsteamet

I august i fjor bestemte Mats seg for å flytte TMD-klinikken til Apexklinikken. – Jeg hadde sendt flere pasienter hit og ville jobbe tettere på injeksjonsteamet.
Både kortison og Botox kan være aktuelle injeksjoner når konservativ behandling ikke fører frem. I dag jobber han mye med Tor Smeby i injeksjonsteamet. Han jobber også med Øyvind Kvinge som er legespesialist i fysikalskmedisin i de tilfellene hvor det er noe annet enn TMD, og psykolog Madli Birkelund hvor det er aktuelt. – Jeg er veldig godt fornøyd med denne tverrfaglige sparringen. Det er noe jeg har savnet, sier Mats.

 
Vanlige symptomer

Mats forteller at de vanligste symptomene på TMD er at det er vondt når man gaper og tygger. Noen opplever klikkelyder, andre beskriver en følelse av at ‘noe skjer i kjeven’, nesten som at noe er på vei ut av ledd. – Hodepine i fremre del av hodet; pannen, tinningen og ansiktet, er også relativt vanlig. Noen får øreproblemer som for eksempel tinnitus. Og noen får vondt i tenner og ender opp med et par besøk hos tannlege som ikke finner noe galt.

 
Når bør man oppsøke TMD-ekspert?

-Det er relativt vanlig med forbigående plager, som altså ikke har behov for noe spesiell behandling. Utfordringen ligger i at vi ikke vet godt nok på forhånd hvem som vil utvikle langvarige og mer alvorlige plager. Og for nettopp disse anbefales det tidlig oppfølging. Er du plaget og det ikke ser ut til at det går over, eller er du bekymret og usikker, så ta kontakt! Oppfordrer han.
For de fleste er det uansett godt å få en diagnose og forklaring.

 
Behandlingsforløp

Mats gjennomfører alltid en grundig førstegangskonsultasjon. På bakgrunn av sykehistorien og undersøkelse kan han sette diagnose. Behandlingen består av mobilisering av kjeveledd, og tøying av bløtvev og muskulatur. Han jobber med nakken, og innsiden og utsiden av munnen. I tillegg til manuell behandling bruker han nåler/dry needling. – Pasientene må være innstilt på et behandlingsforløp. Jeg anbefaler gjerne behandlinger litt tett i begynnelsen for så å la det gå litt lengre tid mellom behandlingene etter hvert. Det kommer an på hvor lenge plagene har vart, men det er ikke uvanlig å ha oppfølging over flere måneder.

 
Mats og kjeven

Hvordan er det med Mats og stress da? Klarer han å slippe kjeven? Mats forteller at han bruker naturen mye og at det er hans måte å koble av på. – Når jeg ikke trener Crossfit er jeg mye ute i naturen, enten på ski eller på beina. Jeg håper å få lært opp Champis (katten) til å bli med på turer hvor natten tilbringes i hengekøye, avslutter han.

Og det skal det nok bli store muligheter for. Champis har kost seg på fanget mitt, men hopper lett opp i spesialsekken som Mats har kjøpt med tanke på hengekøyturene fremover, da intervjuet er over.

Del denne artikkelen

Be om vårt nyhetsbrev

Motta nyttige tips og tilbud