Skip to content

Møt Marthe: Veien tilbake til løpeglede på Apexklinikken

Gjennom målrettet styrketrening og en personlig tilnærming, skaper Marthe en plattform der pasientene kan trå inn i sin egen suksesshistorie. Marthe mener at det er viktig å engasjere seg i pasientens historie.
Del denne artikkelen

I treningssalen på Apexklinikken står fysioterapeut Marthe Jørstad og rydder på plass utstyr. Hun har nettopp avsluttet dagens siste konsultasjon. Pasienten er en mann i slutten av 50-åra som har slitt med å finne løpeformen på grunn av et vondt kne. 

Fysioterapeut Marthe Jørstad instruerer pasient i øvelser
Er dette en problemstilling du ofte støter på?

– Ja, det er en ganske vanlig problemstilling. Mange som opplever knesmerter slutter å løpe fordi de er redde for å gjøre vondt verre. Så vet de kanskje ikke helt hva de skal gjøre, og ender opp her hos meg, sier Marthe med et smil.

Bør man slutte å løpe da?

– I en periode hvor smertene er ekstra ille kan det være fornuftig å roe litt ned, samtidig så er det viktig å holde hjula i gang, og spesielt ikke gi opp det man synes er gøy å holde på med. Så med litt tilpasning og med noen spesifikke tiltak klarer mange å holde seg i gang allikevel.

Kan du si noe om hva som er typisk for smerter i kneet? Er det det samme som går igjen eller varierer det?

– Litt overfladisk pleier jeg å dele knesmerter inn i tre typer; det er akutte skader som for eksempel en korsbåndskade, belastningsskader som følge av mye repetitiv belastning og leddsykdommer som for eksempel artritt. Hvor og hvordan det gjør vondt i kneet kan gi en god pekepinn på hva som er galt. Det er selvsagt litt overfladisk, men det er nettopp derfor det er så viktig med grundig vurdering før vi legger en plan for hva vi gjør videre. 

«Det som er viktig er at pasienten er med på reisen og at målet er klart hele veien».

Så hva er den hemmelige oppskriften?

– Det finnes ikke en eksakt oppskrift som virker for alle, men det å starte opp med litt målrettet styrketrening kan ofte hjelpe mye. Jeg opplever at vi får relativt gode resultater ved å justere litt på belastningen og å sette inn støtet på styrketrening. Det er selvsagt ikke bare bare, det er en jobb som må gjøres. Så her er det viktig at pasienten forstår hva som skal til. Da blir ikke veien tilbake ut i marka helt uoverkommelig. Og det er for meg det aller kuleste når en pasient som ikke trodde det var mulig å komme tilbake til lidenskapen sin, kan snøre på seg løpeskoene igjen. 

Må bli kjent med pasientene

– For meg så handler det om at tiden hos fysioterapeuten skal være meningsfylt. Mange som kommer til meg sier at de har prøvd øvelser før, men at de fort går lei. Og da tror jeg at vi terapeuter ikke har lyttet godt nok til pasienten. For det handler i bunn og grunn om å fange opp endring underveis, justere, progrediere og motivere. Om det er å gå på fjelltur eller om det er å gå ned trappa i blokka uten smerter som er sluttmålet spiller jo egentlig ingen rolle. Det som er viktig er at pasienten er med på reisen og at målet er klart hele veien. 

Hva med de som ikke får resultater av trening?

– Av og til hender det at vi må henvise pasienten videre til injeksjonsteamet vårt for å tappe et kne for væske eller at det settes en injeksjon. Det er det som er så fint her på Apexklinikken, vi har flere strenger å spille på. Jeg bruker også andre tiltak som tape, nåler og trykkbølge der det er behov for det. I noen tilfeller henviser vi også videre til vurdering for kirurgi.

«Det er det som er så fint her på Apexklinikken, vi har flere strenger å spille på».

Arbeidsdagen er over og det er kun ett punkt igjen på agendaen, nå skal Marthe trene selv. Hva står på menyen i kveld?

– Nå blir det god oppvarming, før jeg skal over på litt skadeforebyggende og til slutt styrketrening. Mange år med fotball har satt sine spor på kroppen, så jeg må legge inn litt målrettet trening for å unngå vondter jeg også, avslutter Marthe og ler.

Portrett fysioterapeut Marthe Jørstad

Ønsker du å bestille time hos Marthe, klikk her:

Del denne artikkelen

Be om vårt nyhetsbrev

Motta nyttige tips og tilbud