Skip to content

Revolusjonerende brudd- og støtteskinne

Apexklinikken er en av de første klinikkene som har fått muligheten til å tilby Enovis (tidligere DJO) sin nye bruddskinne/ortose for håndledd, tommel og arm. Skinnen er enestående i verden og har blitt tatt i bruk på enkelte sykehus. Den tilpasses direkte til hver enkelt, er vanntett og kan enkelt tas av og justeres. Den kan både brukes som bruddavstivning og skinnstøtte.

Del denne artikkelen

Av Kari Dahl Gullikstad
13.06.22

Exos - brudd- og støtteskinne

Foto: Enovis/DJO

Gir mulighet for å fortsette daglige aktiviteter

EXOS Upper Extremity Braces er en helt ny type skinne for håndledd, tommel og arm som har mange fordeler i forhold til tidligere skinner. I enkelte tilfeller kan den også erstatte gips, eller den kan brukes i kombinasjon med tradisjonelle avstøpninger og skinner. Denne skinnen bestilles via klinikken for de som den er aktuell for. Siden den er anatomisk tilpasset, mindre og mer behagelig å ha på kan man fortsette med daglige aktiviteter. Den kan også brukes innen idrett hvis det er en bevegelsesretning man ønsker å forhindre og funksjonen ellers tillater det. 

Tilpasses hver enkelt

Skinnen varmes i en varmluftsovn og dermed formes skinnen til hver enkelt. En fordel med disse i forhold til gips er at de kan formes om igjen hvis den skulle være ubehagelig, dårlig passform eller at anatomien endres underveis.

Exos brudd- og støtteskinne - Apexklinikken

Fysioterapeut Eivind Bjørgo demonstrerer hvordan skinnene enkelt varmes opp i spesialovnen

Enkel å ta av

Det kreves ingen støpesag for å fjerne avstiveren slik at den er enkel å ta av. Det blir da lettere å undersøke skade/brudd, muskelatrofi, sår eller snitt. I tillegg kan det settes i gang tidligere med rehabilitering.

Kan justeres underveis

Skinnen er fullstendig reformerbar, det vil si at den kan tas av og modifiseres hvis anatomien endrer seg underveis. Skinnen er også regulerbar og tar hensyn til innledende hevelse, risiko for kompartmentsyndrom, atrofi eller endringer i bløtvev.

Tåler vann

Fordi skinnen er vanntett kan pasienten fortsette med vanlige daglige aktiviteter som å dusje, barn kan forbli aktive, og idrettsutøvere kan fortsette med vannaktiviteter. Det gjør den også enkelt å holde skinnen og huden under skinnen ren.

Gjennomsiktig

Exos-skinnen er radiolucent slik at røntgenbilder kan tas uten fjerning av skinne. Derfor kan en klinisk vurdering av bruddtilheling kan også gjennomføres uten behov for regipsing.

Rimelig skinne og rask levering

Hvis behandleren mener du er aktuell for denne skinnen, er det veldig kort leveringstid. Når den er kommet til klinikken varmes den og settes på med en gang, der og da. Skinnene er veldig rimelige. Er du interessert i mer informasjon om denne skinnen? Sjekk nettsiden til Enovis  eller snakk med behandleren din på Apexklinikken.

 
Del denne artikkelen

Be om vårt nyhetsbrev

Motta nyttige tips og tilbud