Slipping rib diagnose har gitt smertepasient nytt håp
Ingen hadde klart å finne ut av smertene Kristin Duun-Gavare har gått med i 8 år. Det var først da hun kom til Apexklinikken at Slipping rib syndrome ble oppdaget. Kjetil Nord-Varhaug og Dr. Øyvind Kvinge har jobbet med Slipping rib pasienter i 10 år.
Del denne artikkelen
Av Kari Dahl Gullikstad, 28.11.22
Artikkelen er utdrag fra artikkel i VG+ av Hanne Kreutz-Hansen.

Foto: Aurora Meløe/VG
Kroniske smerter i 8 år
I helgen hadde VG+ en stor artikkel om Kristin Duu-Gavare (41) som har hatt kroniske smerter i 8 år. De siste 4 årene har smertene vært intense og konstante. Det starter gjerne i øvre del av magen som lyn eller kraftige stikk, og stråler ut til rygg, lyske og hofter. Så kommer en konstant monoton smerte som kan vare flere timer eller uker. Smerten er alltid på høyre side av kroppen. Den kommer og går gjennom dagen og forverres av visse stillinger og bevegelser. Magen er konstant i ulage.
Har prøvd alt
Kristin har blitt utredet for fibromyalgi, kreft, endometriose, leddgikt, gallestein, nakkeprolaps, crohns sykdom, isjias, irritabel tarm. Hun har tatt MR, røntgen, ultralyd, gastroskopi, koloskopi. Galleblæren er operert ut. Hun har prøvd fysioterapi og hard crossfit-trening, hvile og smertestillende, turer i ulendt terreng, dietter og smertemestring, nerveblokader og gode sko, spesialsåler, og biteskinner. I våres var hun på smerteklinikken på Ahus hvor hun fikk beskjed om å lære seg å leve med plagene.
Slipping Rib Syndrom
Hun hadde nesten gitt opp da kiropraktoren hennes foreslo henvisning til Apexklinikken og Kjetil Nord-Varhaug for å få sjekket Slipping Rib Syndrom.
Kristin får raskt time på Apexklinikken. Nord-Varhaug beveger ultralydproben over ribbeina samtidig som han presser hånden inn mot dem og filmer med ultralydmaskinen. Han kan se at ribbein 10 er løst og kan enkelt dyttes under neste ribbe. Nord-Varhaug forklarer: – Ribbeina skal beskytte lunger og hjerte som et slags gitter. Men noen ganger har et av ribbeina løsnet fra brusken og henger løst, eller beveger seg. Mellom hvert ribbein ligger blodkar, muskler og intercostalnerven. Når ribbeinet gnisser og dytter på nerven, kan det gi intense smerter. Smertene følger nervebanene ut mot rygg, mage og bryst, og kan bli så intense at de i fagmiljøer omtales som selvmordsinduserende.
Ukjent diagnose
Til tross for de store plagene løse ribbein kan gi, fanges ofte disse pasientene ikke opp.– Mange leger og terapeuter vet ikke engang at det finnes en diagnose som heter slipping rib syndrome, sier ultralydspesialist Nord-Varhaug.
Han og kollega Dr. Øyvind Kvinge har jobbet med Slipping rib pasienter i 10 år. Med hjelp av ultralyd utførte de ulike injeksjoner med bedøvelse og kortison helt til at de fant de at svaret kunne ligge i nervene mellom ribbeina. Internasjonalt hadde leger begynt å stille diagnosen.– Faktisk ble slipping rib syndrome, også kalt cyriax syndrom, beskrevet allerede i 1919, av ortoped og psykoterapist Edgar Ferdinand Cyriax, forteller han.
Men i år etter år har de løse ribbeina vært underdiagnostisert og oversett, fordi symptomene ofte forveksles med andre tilstander.– Her hjemme er slipping rib fremdeles mystisk og ukjent, sier Nord-Varhaug.
Hvordan har hun fått tilstanden?
Kristin vet ikke hvordan hun kan ha fått slipping rib. Noen har det medfødt. Hun kan ha fått det etter et fall på en fest da hun var 18, eller hun kan ha fått det under graviditeten for 8 år siden hvor hun kan huske en rar følelse av at noe klikket innvendig.
Operert på Ahus
Operasjon av Slipping rib syndrome er nytt i Norge. Det er bare det siste året kar/thoraksavdelingen på Ahus i Lørenskog har utført disse operasjonene, og da på 12 kroniske smertepasienter. Det er kirurgen Adam J. Hansen i Bridgeport i Connecticut som har inspirert kirurg Henrik Aamodt og hans kollegaer til å sette i gang med operasjoner av tilstanden. Aamodt sier til VG: – For oss er det et lite og enkelt inngrep, for pasientene kan effekten være enorm. År med smerter er borte.
Operasjonen til Kristin tok 30 min i narkose. Da kirurgen skar seg gjennom huden og inn mellom ribbein nummer ni og ti, fant han ikke ett løst ribbein, men to.
Vil Kristin bli smertefri?
Tre uker har gått siden operasjonen. Kristin forteller til VG at hun ennå ikke vet om de løse ribbeina er årsaken til plagene hennes, men hun er optimistisk. Hun er tilbake i 50 prosent jobb og klarer å være mer aktiv med barna sine. Nervesmertene har allerede begynt å slippe. Det stikker litt i siden og hun er litt sliten i ryggen, men det kan forklares med at det tar noen uker før arrene gror.
Kan diagnostisering og operasjonen av slipping rib syndrom gjøre Kristin smertefri? Kristin har en god følelse, hun har et håp om at 8 år med smerter kan være over.