Skip to content

God raus sommer

Om noen dager starter fellesferien. Hvordan sørge for at ferien blir god? Helsecoach og mindfulness instruktør Kari Dahl Gullikstad gir oss sommerferietipsene! Hun forteller at det er ikke så mye som skal til, bare vi er litt bevisste.

Del denne artikkelen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Sommerferietips | Trening og livsstil
Ta styringen

Tenk igjennom hvilke ferierammer som er best for deg og dine. Hvis ferieplanene går på autopilot og du begynner å kjenne på at det ikke er sånn du vil ha det, er det kanskje på tide å gjøre noe med det. Du trenger ikke å være sammen med venner eller familie dere alltid har vært sammen med hvis det ikke lenger gir glede. Eller være hele juli på et forblåst sted uten innlagt vann og strøm hvis hele familien drømmer om sol, varme og ferdig frokost. Og kanskje er det best å vente med storbyferien til høsten, uten de små?

Rolig start, rolig slutt

Det kan ta litt tid å komme i feriemodus. Det er lurt med rolige overganger. Unngå å fylle kalenderen for full siste uken før ferien. Og hvis dere skal reise langt av gårde, er det lurt å ha et par dager hjemme før reisen. Det samme gjelder på slutten av ferien og når hverdagen er i gang igjen.

Forventningsavklaring

Alt for ofte tror vi at de vi skal på ferie med har de samme forventningene som oss. Snakk sammen! Ta gjerne et møte i forkant. Sånn kan dere hjelpe hverandre til å få en god ferie. Hvis du ønsker å få mer alenetid med kjæresten, så si det! Hvis du ønsker at ungdommen skal bidra mer på kjøkkenet, bli enig om å dele på middagslagingen!

Følg behovene

Både barn og voksne har lett for å ville mer enn kroppen har behov for. Hjelp barna å kjenne etter. Ofte har vi behov for mer ro enn vi har lyst til, eller hva vi synes vi ‘bør’ og ‘må’. Det er lett å sammenligne seg med andre og være på ‘autopilot’. For eksempel dra til Legoland fordi ‘alle andre’ gjør det. Kanskje ditt barn har mer glede av en telttur i marka? Hvis du kjenner at du har mer behov for en stille stund på svaberget enn fest 3. dagen på rad, så gjør det! Hvis det er viktig for deg å lese, sett deg i godstolen og les!

Vær raus

Raushet gjelder både med deg selv og de rundt deg. Vi kommer alle inn med forskjellige vaner og behov. Alle behøver ikke gjøre det samme hele tiden! Gi hverandre frihet.

Vi vil så gjerne at ferien skal være så ‘perfekt’ som mulig. Ferien kan bli god selv om du glemmer å ta med den nye kjolen til veslejenta du har kjøpt i Frankrike for at hun skulle ha den på akkurat i denne ferien… Eller om den andre familien dekker bordet med blå plastduk og du hadde sett for deg en helt annen stil på bordet…

Vær åpen og nysgjerrig

Noe som alltid gjør oss mennesker godt, er når vi blir ‘sett og møtt’. Lytt til de andre. Vær åpen og nysgjerrig! Still åpne spørsmål når en kommer med en mening som er helt motsatt av din! Kanskje kan det å lytte være sommerens fokus? Tenk så spennende det hadde vært å komme hjem med nye tanker og inspirasjon!

Tydelig kommunikasjon

Snakk ut fra egen banehalvdel. ‘ Jeg kjenner at jeg blir lei meg når du snakker til meg på den måten…’ I stedet for å rette fokuset på den andre eller å snakke i generelle termer. Ingen vil ha råd som er gitt med utgangspunkt i andres behov. Da begynner vi å forsvare oss og det blir dårlig kommunikasjon.

Vær tilstede

Gjør en ting ad gangen og gjør det sakte! På den måten blir det lettere å være tilstede. Det betinger at aktivitetsnivået er lavt, og at ikke alt er forhåndsbestemt. La humla suse, og se hva som skjer. Det er ikke sikkert at det du hadde tenkt å fortelle vennene dine om ferien skjer, men kanskje skjer det noe helt nytt ‘på innsiden’, avslutter Kari.

Del denne artikkelen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Be om vårt nyhetsbrev

Motta nyttige tips og tilbud

20%

rabatt

På PT-pakker i februar og mars for nye kunder