Skip to content

Søvn – viktig for et godt liv!

De fleste som kommer til oss med stressrelaterte plager, har søvnproblemer. Mindfulness trening, og spesielt kroppskanning, er veldig gunstig for å sove bedre.

Del denne artikkelen

Vår helsecoach Kari Dahl Gullikstad kan hjelpe deg med stress- og søvnproblemer.

Søvn påvirker dagsform

Vi kjenner raskt at søvnproblemer påvirker dagsformen, men visste du at hjernen utfører sitt mest avanserte arbeid mens vi sover?

I århundrer har vi sett på søvn kun for å lade batteriene. Nyere forskning viser at søvn har en nøkkelrolle for nesten alt vi gjør her i livet. Den er både viktig for læring, kontrollere vekten og for å motvirke sykdommer som Alzheimer.

Styrker og bevarer minner

Dr.Sabine Seerhagen har utført undersøkelser på 200 små barn og resultatet er entydig: Søvn rett etter læring styrker og bevarer minnene.

Ledende søvnforsker professor Robert Stickgold har utført lignende undersøkelser på voksne og kommet til samme resultat: Informasjonen blir ikke lagret hvis vi ikke sover godt. I valget mellom å pugge hele natten eller få en god natts søvn foran en prøve er det, i følge Stickgold, viktigst å prioritere søvnen.

Påvirker dømmekraften

Dr.Scott Killgore er psykiatriker og oberst i den Amerikanske hæren. Han har forsket på søvn og evnen til å ta gode avgjørelser.

Det viser seg at koblingen mellom de følelsesmessige minnene og tankene (dette skjer i ventromedial prefrontal cortex) kobles ut etter 24 timer uten søvn. Hjernen leser det som en midlertidig hjerneskade.

Vår følelsesmessige hukommelse (magefølelsen) blir svekket og dømmekraften blir dårligere. Selv ved et par timer mindre enn anbefalte 8 timer påvirkes følelsesmessig intelligens og dømmekraften. Dette er heldigvis reverserbart ved god søvn.

Regulerer vekten

På University of Colorado har nevroforsker Dr. Ken Wright forsket på søvn og vekt i 2,5 år. Han har funnet ut at lite søvn påvirker sulthormonene Ghrelin og Leptin.

Ghrelin gir oss signaler på at det er på tide å spise og Leptin gir oss signaler på at vi har fått nok lagret energi. Eksperimentet viste at vektreguleringen kollapset ved for lite søvn. Kun etter 5 netter med 5 timers søvn kunne man måle en gjennomsnittlig vektøkning på 0,8 kg.

Bearbeider minnene

Søvnen har en viktig oppgave i å bearbeide minnene. Det er i neocortex hjernen prøver å finner ut hvordan alt henger sammen. Den tolker og gir mening til hendelser. Drømmer gjenspeiler det arbeidet som søvnen bearbeider mens vi sover.

Dr.Antonio Zadra har forsket på drømmenes funksjon og sett at drømmer er et vindu på vår psykiske helse. De er ikke så tilfeldig og kaotiske som man kanskje tror. Søvnforsker Dr. Robert Stickgold går så langt som å si at ‘vi gir livet mening mens vi sover’!

Hjernens renselsesprosess og Alzheimer

Kroppen har lymfesystemet for å rense ut avfallsstoffene i kroppen. Nyere forskning viser at søvnens biologiske oppgave er hjernens renselsesprosess.

Del denne artikkelen

Be om vårt nyhetsbrev

Motta nyttige tips og tilbud