Skip to content

Viktig å trene seg forsiktig opp etter korona

Over 1 million har hatt covid-19 i Norge og antallet stiger kraftig hver dag. Hva med livet etterpå? Et stort antall har senvirkninger med milde symptomer, men det rapporteres også om lang-covid/ postvirale utmattelsessymptomer. Hvordan trene seg opp etter korona? Hans Schipper er idrettslege på Apexklinikken og er opptatt av å tenke helhet når han treffer pasientene.

Del denne artikkelen

Av Kari Dahl Gullikstad, 13.02.2022

Idrettslege Hans Schipper
Korona påvirker utholdenhet og styrke

– Covid-19 kan påvirke både utholdenhet og muskelstyrke, sier idrettslege Hans Schipper. – Det er grunn til å ta hensyn til dette når man opptar treningen igjen etter å ha hatt korona.  Dette er helt i tråd med hva Helsedirektoratet også anbefaler. Divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet uttaler seg til NRK at det er lurt å trene seg forsiktig opp og gi tid mellom øvelsene og øktene slik at man kjenner hvordan kroppen reagerer, og gir den tid til å hente seg inn.

Olympiatoppens nye retningslinjer

Internasjonale kardiologi- og idrettsmedisinske foreninger begynner å få en del kunnskap om opptrening etter covid, og Olympiatoppen har også kommet med retningslinjer.  – Olympiatoppens nye retningslinjer er utviklet på grunnlag av dagens kunnskap om Covid-19 og andre luftveisinfeksjoner i samråd med en internasjonal ekspertgruppe sammensatt av IOC, som i løpet av våren vil offentliggjøre en omfattende rapport. Tre av Olympiatoppens leger deltar i dette arbeidet. Det nye med Olympiatoppens retningslinjene er at de ikke skiller mellom Covid 19 og infeksjoner som skyldes andre virus eller bakterier, forteller Hans.

Symptomfri før treningstest

– Retningslinjene fra Olympiatoppen er at utøvere ikke bør trene så lenge de har symptomer som feber/feberfølelse, verker i kroppen, føler seg mer sliten enn vanlig, svetter i hvile, har frysninger, er svimmel, har vondt i brystet, er tett i brystet, hoster opp slim, hoster så du ikke får sove. I tillegg bør det beregnes alltid minst én feber- og symptomfri dag først. Etter det bør det gjøres en treningstest, forteller Hans. – Utøvere uten symptomer (kun positiv test på Covid-19) og utøvere med kun lokale symptomer kan gjøre en treningstest så snart de føler seg klare. 

Lytt til kroppen

Hans sier at folk som regel er veldig lite bevisst på sin egen kropp og har lett for å presse seg mer enn det som er bra for kroppen. – Vi lever i et hektisk samfunn og mange glemmer å lytte til kroppens signaler. Etter en virussykdom tåler ikke kroppen like mye som før og det er viktig å gå forsiktig frem og lytte til kroppens signaler. Veldig mange tenker at alt er som før og at det bare er å kjøre på som tidligere. 

Viktig å tenke helhet

– Min erfaring er at det også er lite kunnskap om hvordan musklene i kroppen henger sammen. Mye av min jobb er å drive opplæring. Det gjelder både smerter og trening – på alle nivåer. Kronisk smerte er for eksempel bevis på at kroppen gjør noe den ikke liker! Hans ser på helheten, mennesket bak smertene. På den måten finner han ofte selve årsaken til problemet.

CPET - avansert hjerte/lunge test

Hans bruker god tid på undersøkelsen og testingen. Han benytter forskjellige teknikker og øvelser bla myofascial (bindevevet) release behandling i kombinasjon med treningsterapi. I tillegg til manuelle undersøkelser har han god og lang erfaring med å bruke CPET – Cardio Pulmonary Exercise Testing. Dette er en avansert hjerte/lunge test som kartlegger fysiologisk respons av hjerte og lunger under fysisk aktivitet. Både lungefunksjon, blodtrykkrespons, EKG, O2-/CO2-innhold i blodet og den fysiske formen (maksimalt oksygenopptak) blir målt. Per i dag har vi ikke CPET på klinikken, men Hans kan analysere og bruke resultater i videre behandling.

Unik utdannelse fra Nederland

Hans Schipper har 4-årig spesialisering i idrettsmedisin, etter master i medisinsk biologi og master i medisin. Det er en utdannelse vi ikke har i Norge, men som kun finnes i noen land, bla Nederland. I Norge er ikke idrettsmedisin en egen medisinsk spesialitet, men en autorisasjonsordning. Tilbudet som Apexklinikken tilbyr er derfor helt unikt. Hans hadde egen praksis i Holland frem til for 1,5 år siden, da han og hans nederlandske samboer valgt å følge en drøm om å flytte til Norge.  Hans er IOC-sertifisert for å kunne jobbe med toppidrettsutøvere. Hans bruker ultralyddiagnostikk som de fleste andre på Apexklinikken fordi han er opptatt av at riktig diagnose fører til riktigere og raskere behandling. I tillegg til riktig opptrening jobber Hans med de kompliserte casene, og kan hjelpe kroniske smertepasienter som har vondt uten en grunn: Rygg, hofte, albue,skulder, nakke, ankel/fot og plantar fasitt

Del denne artikkelen

Be om vårt nyhetsbrev

Motta nyttige tips og tilbud