Ultralyd gjør oss til bedre behandlere
Kjetil Nord-Varhaug var en av de første som begynte å jobbe med ultralyd for muskel og skjelett, for 15 år siden. Han bruker UL litt annerledes i dag enn da han startet. – Ultralyd har gjort meg til en tryggere behandler. Først og fremst er det et støtteverktøy i praksisen.
Del denne artikkelen
Av Kari Dahl Gullikstad, 06.12.22

Startet med nysgjerrighet
Daglig leder på Apexklinikken, Kjetil Nord-Varhaug, forteller at han startet med ultralyd fordi han var nysgjerrig på hvorfor noen ble bra og andre ikke responderte på tiltakene. – Jeg ville vite, og ikke bare prøve meg fram, sier Kjetil. Det er 15 år siden han dro på kurs i Danmark. Like etterpå tok han ultralydutdannelsen til Norge, sammen med Marius Fredriksen og PFF. De siste 12 årene har han også jobbet med ultralydveiledete injeksjoner.
Støtteverktøy
Kjetil har hatt minst 10.000 pasienter siden han startet opp med ultralyd. – Erfaringen har gitt meg god kunnskap om symptomer og årsak. Jeg gjenkjenner diagnoser og vet hva vi kan behandle og hva jeg skal henvise videre. Ultralyd har gjort meg til en tryggere behandler. Allikevel er det ikke diagnosene som er det viktigste ved bruk av ultralyd. Med mange års bruk vet jeg nå at ultralyd kun er et støtteverktøy til det kliniske arbeidet.
'Radiologene leter etter funn. Vi setter funnene i sammenheng med sykdomshistorien og situasjonen pasienten er i'.
Setter funnene i sammenheng
– Sykdomshistorien kommer alltid først. Jeg bruker ultralyd for å bekrefte en hypotese, sier Kjetil. – Dette er en fordel vi har, som ikke radiologene har. De leter etter funn, vi setter funnene i sammenheng med sykdomshistorien og situasjonen pasienten er i. Vi sitter sammen med pasienten og kan diskutere hva vi ser, og hva funnene betyr for hver enkelt.
Ordlegging er viktig
Kjetil forteller at det er viktig med tolkning og ordlegging av funnene. – Jeg prøver å være bevisst på å ikke ‘løse caser’. Hvordan vi som bruker ultralyd ordlegger og forklarer oss overfor pasienten er vesentlig for hvordan pasienten forholder seg til funnene og dermed plagene sine. Det er viktig å vite hva vi ikke skal gå inn i, og unngå katastrofetanker.
Møter pasientene i prosessen
Kjetil mener at det er et paradigmeskifte nå på mange plan. – Vi behandlere er blitt mye flinkere til å møte pasientene i prosessen, og vi ser hva det har å si for utviklingen av sykdomsbildet. Ultralyd kan være et viktig verktøy til å avdramatisere og normalisere, vel så mye som å synliggjøre funn. Ofte bruker vi ultralyd til å tone ned røntgenfunnene. Og vi prøver alltid å sette funnene i sammenheng med pasientens situasjon.
Fantastisk verktøy hvis det blir brukt riktig
– Jeg bruker ultralyd litt annerledes nå enn da jeg startet, sier han. – Da jeg startet opp trodde jeg at ultralyd skulle gi meg svar, men nå vet jeg at det er mye mer nyansert enn det. Jeg har lært mye når det gjelder tolkning av funn, men også hvordan ultralyd kan brukes i forhold til pasientene. Det er et fantastisk verktøy hvis det blir brukt riktig, avslutter ultralydspesialisten.
Kjetil Nord-Varhaug snakker om bruk av ultralyd for muskel og skjelett i siste utgave av VONDT – podcasten til Stian Christophersen og Jørgen Jevne.