Skip to content

Supersole

Smerter eller ubehag i føttene, knærne eller hoftene kan ha sitt utspring i fotstillingen din, og kanskje er det et par innleggssåler som skal til for å få ting til å roe seg.

Føttene er bygd for å belastes

Føttene er vårt fundament, og hver gang du går eller løper bruker du føttene uten å tenke over det. En gjennomsnittlig nordmann går omtrent 5 000 skritt hver dag, og ganger vi kroppsvekten vår med 1,5 får vi belastningen kroppen utsettes for ved hvert steg.

Når vi løper kan den ganges med 5. Dette blir mange kilo i løpet av en dag, og det er egentlig utrolig at føttene er i stand til å tåle dette.

Foten består av 26 knokler som til sammen veier rundt 100 gram.

Det er derfor viktig å tenke på hva man har under føttene – spesielt om det begynner å gjøre vondt et sted. Smerter eller ubehag i føttene, knærne eller hoftene kan ha sitt utspring i fotstillingen din, og kanskje er det et par innleggssåler som skal til for å få ting til å roe seg.

Oppsøker du en fysioterapeut med videreutdanning i såletilpasning – som i tillegg kan gi deg råd og øvelser – står du plutselig veldig mye sterkere på veien mot en hverdag uten smerter.

Behandlingskonseptet

Behandlingen tar utgangspunkt i dine plager, og i utformingen av et sett spesialtilpassede innleggssåler. Fysioterapeuten kartlegger tilstanden din gjennom en grundig undersøkelse av din fotstilling og hvordan beina belastes ved ulike funksjonstester. Ut ifra dette får fysioterapeuten tilstrekkelig informasjon, og kan utforme innleggssålene på dine føtter slik han mener det.

Du får med deg innleggssålene samme dag, men det betyr nødvendigvis ikke at det er et ferdig produkt. Innleggssålene kan nemlig varmes opp på nytt hundrevis av ganger, og ved kontrolltimen kan de tilpasses i samråd med fysioterapeuten ut ifra erfaringene du har gjort deg. Noen ganger kreves det små justeringer underveis i forløpet.

Plager som responderer godt med innleggssåler

Plantar fascitt
• Akillessenebetennelse
• Beinhinnebetennelse
• Mortons nevrom / metatarsalgi
• Smerter i stortåens grunnledd
• Artrose i fot eller tær
• Tibialis posterior-syndrom
• Diffuse ankel-, kne- eller hofteplager

Hensikten med innleggssåler

Hensikten med en innleggssåle er ikke nødvendigvis å endre fotstillingen din, selv om det må til i en del tilfeller. Det handler like mye om å endre hvor trykket under foten er. Har du smerter i for eksempel seneplaten under foten din (les: plantarfascitt), kan disse reduseres ved å avlaste lengdebuen med en innleggssåle uten at stillingen i foten egentlig endrer seg.

Se for deg en dumphuske med tre barn på den ene siden, og ingen på den andre. Om to av ungene drar hjem for å spise middag, og den siste blir værende igjen, hva skjer med trykket under dumpen på den ene siden da? Stillingen vil være helt lik, men belastningen under dem ganske annerledes.

Vi tilpasser Supersole til deg