
Ofte stilte spørsmål om injeksjoner
Nedenfor finner du ofte stile spørsmål om injeksjoner før, under og etter timen.
Er det noe spesielt jeg må tenke på før jeg skal få injeksjon?
Du trenger ikke å ta forholdsregler med tanke på selve injeksjonen, men du må planlegge at du ikke skal belaste injeksjonsstedet for mye (ikke trene hard styrketrening eller gå lang tur fx) de første 1-2 ukene etter injeksjonen. Ring oss hvis du har spørsmål rundt dette.
Jeg er forkjølet, kan jeg fortsatt få injeksjonsbehandling?
Du må være feberfri i 14 dager før behandling, lett forkjølet er OK.
Jeg står på antibiotika, kan jeg sette injeksjon da?
Nei, du må vente 14 dager etter at kuren er avsluttet. For kortison anbefaler vi 3-4 uker, men det avhenger av hvor alvorlig infeksjonen er og hvilke plager du har.
Hvor lenge må jeg vente etter en vaksine før jeg kan ta kortisoninjeksjon?
4 uker. Det må være 2-3 uker mellom koronavaksinen og kortisoninjeksjon (både før og etter). Ta kontakt med resepsjonen på forhånd.
Jeg står på ulike medisiner allerede, vil dette påvirke behandlingen?
Oppgi alt av medisiner til din terapeut slik at det på bakgrunn av dette velges riktig dosering og preparat. Du vil også få beskjed om dine faste medisiner ev skal justeres ift injeksjonsbehandlingen.
Kan jeg ta betennelsesdempende før jeg får injeksjon?
Bruk av betennelsesdempende medikamenter (NSAIDS – ibux, brexidol, voltaren, naproxen) kan kombineres ved injeksjonsbehandling med kortison, men bør unngås ved proloterapi og PRP behandling, da man ønsker å stimulere grofasen til sene eller ligamentvev.
Jeg har helseforsikring, kan den dekke injeksjonsbehandling?
Det er ulike regler og dekningsgrad for de forskjellige forsikringsselskapene. Det enkleste er at du selv kontakter ditt forsikringsselskap og sjekker hva som gjelder i ditt tilfelle. Det eneste som gjelder for alle selskapene er at det MÅ foreligger en betalingsgodkjennelse fra dem før behandling kan utføres. Din terapeut vil også kunne svare på flere spørsmål ift helseforsikring, men det er viktig at du sjekker opp vilkårene i forkant av konsultasjon hos oss.
Er kortison farlig?
Nei, det er ikke farlig å få en injeksjon med kortison. Kortisol er et naturlig hormon du allerede har i kroppen, og dosen som settes er ikke større enn den du selv produserer en dag du er svært stresset. Ultralydveiledet injeksjon sikre at injeksjonen plasseres riktig slik at den får optimal effekt, og dosen som settes kan følgelig være mindre enn kortison i tablettform.
Jeg har allerede fått en injeksjon satt uten ultralyd hos min fastlege, denne hadde ikke effekt, kan jeg få en ny injeksjon hos dere like etterpå eller er det farlig?
Nei, det er ikke farlig, men først og fremst vil du bli undersøkt med ultralyd for å kartlegge problemstillingen, og for å forstå hvorfor injeksjonen du allerede har fått ikke hadde effekt. På bakgrunn av dette, dersom det er hensiktsmessig, vil du kunne få en ny injeksjon. Dette vil din terapeut avgjøre.
Hvor mange kortisoninjeksjoner kan jeg ta i året?
Dette er svært varierende og kommer an på totalsituasjonen ift ditt behandlingsforløpet, men rundt tre i året kan være en tommelfingerregel.
Er det lege eller annen behandler som setter injeksjonen?
På Apexklinikken er det både leger, fysioterapeuter, osteopat, kiropraktor, manuellterapeut og naprapat som har utdanning og kompetanse til å sette injeksjoner. Alle injeksjoner satt av personell som ikke er lege gjøres i samarbeid og på medisinsk delegasjon av klinikkens legespesialister.
Er det vondt å få injeksjon?
Det er stort sett ikke noe verre enn å ta en vaksine. Lokalbedøvelse kan benyttes under enkelte behandlinger dersom pasienten ønsker det.
Må jeg sykemeldes etter injeksjonen?
Dette kommer an på din jobbsituasjon, men de aller fleste trenger ikke sykemelding. Dersom du har tungt, fysisk arbeid som belaster skadeområdet vesentlig, kan det være hensiktsmessig med en periode med gradert eller full sykemelding. Dette kan du diskutere med din terapeut.
Kan dere skrive ut en sykmelding til meg?
Nei, det må du ta med din fastlege.
Holder det med en injeksjon?
Dette varierer ut ifra problemstilling, skadeomfang, hvilket ledd som injiseres og hvilken type injeksjon som gjøres. Terapeuten din vil kunne estimere dette ift din problemstilling, men noen ganger er det vanskelig å forutsi før første behandling er gjort. Du vil komme tilbake på en kontrolltime 10-14 dager etter første injeksjon, og på bakgrunn av responsen på behandlingen og undersøkelsen med ultralyd vil det avgjøres om det er behov for ytterlig behandling. Behandles du med en kortisoninjeksjon er det ofte behov for to behandlinger. Behandles du med hyaluronsyre holder det gjerne med en injeksjon. Les mer om de ulike injeksjonene her.
Vil det sendes en rapport eller epikrise til min fastlege?
Ja, det vil alltid sendes en epikrise tilbake til din fastlege, og ev den terapeuten som henviste deg til oss. Dette sikrer god kommunikasjon ift hva som har blitt gjort og råd for veien videre.
Hvor mye koster det?
Det kommer litt an på hva som gjøres og hvilket preparat som velges ift injeksjonen, se prislisten eller spør din terapeut.
Får jeg mye smerter etterpå?
Det normale er at det kan sprenge litt de første to dagene etter injeksjonen.
Hvor raskt virker injeksjonsbehandlingen?
I de aller fleste tilfellene vil du oppleve bedring og ha mindre smerte etter et par dager.
Kan jeg være i solen etter at jeg har fått injeksjon?
Ja, det er ingen fare forbundet med det.
Kan jeg drikke alkohol etter behandlingen?
Ja, det kan du.
Kan jeg ta smertestillende etter injeksjonen?
Dersom du har behov for det, kan du benytte Paracet eller Paralgin forte (dersom du har behov for noe sterkere og har fått dette foreskrevet av din lege).
Trenger jeg å komme til kontrolltime selv om jeg føler meg smertefri?
Ja, vi ønsker alltid at du kommer på den avtalte kontrolltimen. Injeksjonen vil stort sett alltid gi et smertelette, men det betyr ikke nødvendigvis at skaden er tilhelet av den grunn. For at du skal få et godt resultat av behandlingen er det avgjørende at det gjøres en ny vurdering av skaden, og at det legges en plan for videre behandling ift ev ny injeksjon, opptrening og tilpasset aktivitetsnivå i tiden fremover.
Er det noen bivirkninger med kortison?
Det er stort sett lite bivirkninger ved kortisoninjeksjoner. Noen kan oppleve lett rødming/ flushing i etterkant, skjer dette kan du ta Zyrtec. Hos kvinner kan det forekomme lette menstruasjonsblødninger uten at dette er av betydning. Vi ønsker alltid at du sitter ca 15 min på venterommet etter at du har fått injeksjonsbehandling, dette for å påse at du ikke får noen reaksjoner på behandlingen.
Er det noen bivirkninger med hyaluronsyre?
Nei, det er ingen kjente bivirkninger med hyaluronsyre.
Hvor lenge varer hyaluronsyre?
Dersom du har effekt av behandlingen vil den kunne vedvare i 4-6 mnd.
Må jeg holde meg i ro etter at jeg har fått injeksjonsbehandling?
Du kan være i normal aktivitet, men skal ikke utsette det behandlede området for stor belastning den første uken etter behandlingen. Unngå å gjøre noe som er vondt, men vær i normal aktivitet. Følg restriksjoner fra din terapeut ift ditt behandlingsforløp.
Når kan jeg begynne å trene igjen?
Som en tommelregel gjelder 14 dager etter injeksjon (bortsett fra PRP hvor det er en dag). Dette er svært varierende fra pasient til pasient, og kommer også helt an på hva skadeomfanget og behandlingsforløpet er. Snakk med din terapeut og sammen legger dere en plan for din opptrening.
Kan jeg kjøre bil etterpå?
Ja, det kan du dersom du klarte å komme deg hit kjørende. Unntaket er dersom det gjøres en injeksjon i hælen og du skal avlaste med foten i en skinne (walker) etterpå.
Trenger jeg krykker etter injeksjon i hofte, kne eller fot?
Dersom du trenger å avlaste en periode med krykker vil du få beskjed om dette av din terapeut. Du kan kjøpe krykker hos oss for 150 kr pr stykk, du kan også ha med egne krykker eller leie på hjelpemiddelsentralen.
Jeg har hørt at jeg trenger en skinne (walker) etter at jeg har fått injeksjon i hælen, hvor får jeg tak i det?
Din terapeut vil avgjøre om du trenger skinne (walker) etter injeksjonen. Dersom du trenger det kan en Walker kjøpes på klinikken.
Hvordan skal jeg unngå at skaden og smerten kommer tilbake igjen?
I de aller fleste tilfeller har du behov for opptrening og tilpasning av aktivitetsnivå etter behandling med injeksjon. Du vil bli satt opp til en postinjeksjonssamtale hos en av våre terapeuter for samtale om veien videre, rådføring ift opptrening og tips ift å unngå tilbakefall. Du vil kunne følges opp av våre terapeuter her på klinikken, eller du får med en epikrise med råd for veien videre tilbake til den terapeuten som henviste deg til oss.