Skip to content

Prestasjons-ernæring

I idrettssammenheng er det stort fokus på prestasjon. Kroppen presses til de ytterste grenser og det er ofte små marginer som skiller idrettsutøvere fra hverandre. I denne sammenhengen blir alle detaljer viktige for å nå potensialet for teknikk og fysisk form.

Kostholdet påvirker prestasjonen

Kroppen er stadig i forandring, og det som fungerte i fjor er ikke nødvendigvis like effektivt i år. Det er heldigvis flere ting som kan fungere når resultatene lar vente på seg. Blant annet kan du justere treningsøktene, treningshyppigheten, sørge for gode søvnvaner og ikke minst ta en titt på kostholdet. 

Feilernæring kombinert med hard fysisk trening vil ha negativ effekt på muskel- og proteinsyntesen. Og på sikt kan det lede til konsekvenser som stressfrakturer, lavere immunforsvar, utmattelse og generelt dårligere prestasjon.

Hva er prestasjonsernæring?

Med prestasjons- eller idrettsernæring menes at du legger om kostholdet for at det skal passe inn i en treningshverdag og konkurransesammenheng. I idrettssammenheng er det ofte et overordnet fokus på totalt inntak av energi og makronæringsstoffer. 

Samtidig tilrettelegges frekvensen og timingen av måltidene. Målet med prestasjonsernæring er å dekke ernæringsmessige behov for å yte maksimalt og å forbedre treningseffekten. Eventuelt kan fokuset være å tilpasse kroppssammensetningen samtidig som det opprettholdes god helse på sikt. 

Når det kommer til enkeltprestasjoner er det mange ting som skal tas hensyn til og i slike tilfeller kan det være nyttig å ha en spesifikk kostholdsplan for aktiviteten eller konkurransen. Blant annet bør du ha et optimalt lager før økten, mulighet for energitilføring underveis og tilslutt sørge for tilgjengelig næring for proteinsyntese etter aktiviteten.

Progresjon

For å sikre progresjon i idretten din er det vel så viktig med et godt ernæringsregime som med et godt treningsregime. Balansen mellom energiforbruk og energiinntak spiller en viktig rolle når du skal yte maksimalt. 

Derfor bør du være like konsekvent med kostholdet som du er med treningen i hverdagen. Det er viktig å legge et sunt og balansert kosthold til grunn når du har en langsiktig plan om å prestere bedre. I tillegg til å inneholde nok energi, må kostholdet være riktig sammensatt. 

Det kan i mange tilfeller være utfordrende å vite hvordan du skal spise og sette opp et ernæringsregime som passer med treningsplanen.

Hvem kan hjelpe deg?

Hos vår fysioterapeut Iselin Caroline Kirkaune som jobber med kostholdsveiledning får du oppfølging og veiledning om kosthold i forhold til din kropp og dine mål. Først og fremst undersøkes det om du får i deg nok energi og at det er god balanse mellom de energigivende næringsstoffene i kostholdet. 

Sammen utvikler dere en ernæringsplan som passer med ditt aktivitetsnivå og din målsetting. Ved Apexklinikken benyttes også kroppsanalyse for å måle endringer i kroppssammensetningen, slik at ernæringsplanen kan justeres etter behov.