
Kvinnehelseteam
Sliter du med svangerskapsrelaterte plager, overgangsalder-plager eller generelle kvinneplager? Vi har et team som har fordypet seg i kvinnehelse!
Ring eller bestill time hos oss uten henvisning
Hvordan behandler vi kvinnehelse-plager?
Kvinner og menn har ulik biologi, de lever ulike liv, og de rammes ulikt av sykdom. Vi tar kvinnehelse på alvor! Vårt kvinnehelse-team består av fysioterapeut Monica Hekne Thoresen og kiropraktor Cathrine Natland. De har lang erfaring med kvinnhelseplager, og møter deg med åpenhet og vennlighet. De er begge opptatt av at mennesker er forskjellige og at alle trenger individuell og skreddersydd behandling som tilpasses i samarbeid med deg.
Når du kommer til en kvinnehelsetime lytter de til din historie, og tar utgangspunkt i denne når de undersøker og behandler. Siden de har forskjellig terapeutisk utdannelse og praksis ( fysioterapeut og kiropraktor) er tilnærmingen litt forskjellig, men begge undersøker grundig og jobber med å løsne og redusere spenninger. En viktig del av timen vil være å gi veiledning og råd så du skal føle deg trygg.
Vi har en egen side hvor vi legger ut artikler om kvinnehelse og en egen konto på instagram: @apexkvinnehelse.
Graviditet
Graviditet fører til store forandringer i kvinnekroppen. Den voksende magen endrer tyngdepunktet, vekten øker, svaien i ryggen øker, krumming i brystryggen blir større og magemusklene øker i lengde. Dette fører gjerne til endret bevegelsesmønster og hos noen kan dette gi ubehag og plager i muskler og ledd. Smerter i rygg og bekken er blant annet den vanligste årsaken til sykemelding hos gravide.
De vanligste plagene under graviditeten som Monica og Iselin kan hjelpe deg med:
• Smerter rundt hele bekkenområdet, både baksiden, kun på en side eller foran hvor symfysen sitter.
• Smerter nedover sete og lårene
• Vondt å gå
• Skulder og nakkesmerter
• Ryggplager
• Hodepine
Rygg- og bekkenplager
Hormonelle og mekaniske faktorer kan være grunnen til bekkensmerter hos gravide. Alle kvinner skal og vil oppleve kroppens klargjøring (bekkenløsning) de siste ukene frem mot fødsel hvor hormoner forårsaker økt fleksibilitet av leddbånd, men det er ikke alle som opplever smerter og gangvansker med dette.
Tidlig bekkenløsning er veldig sjelden. Det er derimot langt vanligere å oppleve smerter i korsrygg og bekken lokalisert til de bakre bekkenleddene når man er gravid. Det typiske er at smerten gjerne sitter mer på den ene side med påfølgende smerter i setet, hofte, ytterside og bakside lår som en følge av utstrålende smerter fra bekkenledd eller muskulatur. I disse situasjonene er også ofte gange fremprovoserende, og man våkner ofte og må ”snu seg”, noe som igjen er smertefullt.
Bekkenbunnsplager
Bekkenbunnen består av tre lag muskler som ligger innvendig i bekkenet og er med på å danne gulvet i kroppen. Denne bunnen sørger for at bekkenorganene (urinblære, livmor, tarm eller endetarm) er i riktig posisjon, samt hindrer lekkasje av urin, avføring og luft.
En sterk og smidig bekkenbunn er viktig for kvinner i alle aldre, men spesielt viktig for kvinner som skal føde eller nettopp har vært gjennom en fødsel. Under graviditeten blir bekkenbunnen svekket av hormonelle forandringer, og vekten av fosteret øker trykket. Det er derfor veldig viktig å trene bekkenbunnsmusklene under graviditet og etter fødsel.
Mange kvinner opplever problemer knyttet til ufrivillig vannlating under og etter fødsel, dette er en av vanligste konsekvensene av å ha en svak bekkenbunnsmuskulatur. En sterk bekkenbunn kan også bidra til at livmoren ikke blir nedsunket.
Bekkenbunnen har også en viktig oppgave under selve fødselen. En sterk bekkenbunn hjelper barnets hodet med å rotere og skape en refleks-sammentrekning i livmoren. Den reduserer også sjansene for vaginale rifter.
En annen viktig grunn til å trene bekkenbunnen er at det forbedrer kvaliteten på samleie.
Dersom du har symptomer på urinlekkasje, ufrivillig lekkasje av luft/avføring, prolaps av bekkenorganer, smerter, eller hvis du er usikker på om du har kontakt med bekkenbunnsmusklene, bestill vagimal undersøkelse hos Monica.
Trening
Mange tror at det er farlig å trene ved graviditet, men det er det ikke! Det er noen ting som det er viktig å ta hensyn til. Unngå raske stillingsendringer på grunn av lavt blodtrykk, vær litt forsiktig med trening når det er veldig varmt på grunn av risiko for overoppheting, og ta generelt hensyn til formen!
Bekkenbunnsmuskelaturen er ekstra viktig å trene under graviditet (se over). Dette er faktisk den største muskelaturen i kroppen, den kan bli 5 ganger større!
Hvis du vil ha ekstra trygge rammer under treningen mens du er gravid eller etter graviditeten, kan du sette opp egen gravidetreningstime hos Monica.
Diastase/delte magemuskler
Har du hørt om rectus diastase/delte magemuskler? Dette er ofte noe gravide er redd for, men som er en helt naturlig separasjon av de rette magemusklene ved graviditet. Hyppigheten er høyere ved keisersnitt. Dette er ikke noe farlig og går seg som regel til i løpet av ett år etter graviditeten.
Hvis du lurer på om du har det og ønsker veiledning i forhold til det, kan dette sjekkes med ultralyd hos Cathrine eller ved vanlig undersøkelse hos Monica.
Fødselsangst- og depresjon
Hvis du har angst og depresjon i forbindelse med graviditet og fødsel ta kontakt med fastlege eller helsestasjon som kan vurdere om du trenger henvisning til DPS – voksenpsykiatrisk poliklinikk – eller henvisning til BUP som har spe- og småbarmsteam som også gir tilbud til gravide.
Generelle kvinneplager
Vulvodyni - smerter i underlivet
Mange kvinner rammes av underlivssmerter i løpet av livet. Noen rammes i kortere perioder, mens for andre kan smerter oppstå tidlig i livet og utvikle seg til kroniske tilstander. Man antar at så mange som mellom 10 -15 prosent vil kunne oppleve smerter i underlivet under samleie. Det finnes flere grunner/diagnoser på underlivssmerter. I denne artikkelen tar vi for oss Vaginisme og Vulvodyni. Hovedforskjellen mellom disse to tilstandene er at Vaginisme er en smertefull tilstand med spenninger i bekkenbunnmuskulaturen, mens Vulvodyni gir en smerteopplevelse i skjedeåpningen.
Moden kvinne
Plager i overgangsalderen
Overgangsalder (menopausen) er en naturlig prosess som alle kvinner gjennomgår. Overgangsalder åpner for mange opp en ny fase med nye muligheter, men bl.a. på grunn av lavere østrogenmengde i kroppen kan mange få plager. De vanligste plagene er unormal svetting, hetetokter, blødningsforstyrrelser, hjerteklapp, søvnforstyrrelser, urinveisplager og sexplager. Tre av fire kvinner får en eller annen form for besvær knyttet til overgangsalderen, og en av fire kvinner er sterkt plager.
Hvis du har bekkenbunnsplager som inkontinens kan du bestille time for vaginal undersøkelse og/eller trening. Hvis du har andre underlivsplager kan vi hjelpe deg med informasjon og veiledning.