
Overgangsalder
Overgangsalderen, eller menopausen, gir endringer i østrogen-, progesteron- og testosteronproduksjonen og påvirker hele hormonbalansen i kroppen. Dette er naturlig, og denne livsfasen kan by på mange muligheter, men mange får plager som går utover livskvaliteten. Vi kan hjelpe deg!
Av Kari Dahl Gullikstad
Klimakteriet, menopause, overgangsalder
Det er mange navn og myter rundt kvinnens overgangsalder. Klimakteriet, menopause og overgangsalder er forskjellig navn på det samme. Meno betyr måned, eller måne og pause stopp på latin. Altså: Stopp på menstruasjonen. Menopausen starter når blødningene begynner å bli uregelmessige til ett år etter siste blødning. Post menopause er perioden etter dette. Gjennomsnittlig alder for når menstruasjonen stopper opp er 51,4 år. Perioden fra uregelmessig menstruasjon til den stopper helt opp kan ta 3-4 år. Ved fjerning av livmoren eller ved annen hormonbehandling vil overgangsalderen inntreffe før.
Hvorfor har vi overgangsalder?
Det er faktisk kun menneskene, i tillegg til spekkhoggerne og kortfinnende grindhvaler, som har menopause. Hvorfor dette skjer kan man reflektere over. Kanskje det er fordi vi ikke ble så gamle før, kanskje er det en innretning for at vi ikke skal risikere å dø i barselseng eller at barnet skal få misdannelser.
Endringer i hormonbalansen
Det som i hovedsak skjer i menopausen er at det blir kraftig endringer i hormonene på kort tid. Når eggløsningen stopper opp, slutter det å bli produsert østrogen og progesteron i livmorhalsen siden det ikke trengs at slimhinnen er tykk eller at egget skal feste seg. Det er østrogenet som gjør at slimhinnen i livmorhalsen bli tykk og det er progesteronet som gjør at egget fester seg. Testosteron er med på å påvirke østrogen og progesteron. Endringer i disse hormonene påvirker også andre hormoner, hormonsystemet vårt er veldig komplekst.
Østrogenreduksjon
Østrogenreduksjon er hovedårsaken til plagene i og etter overgangsalderen. Når østrogenproduksjonen uteblir fra underlivet, vil den kun skje i binyrene og fettvevet.
Når det ikke lenger produseres østrogen i underlivet kan det føre til tørrere slimhinner som kan medføre hyppigere urinveisinfeksjoner (UVI) og plager i forbindelse med sex. Vaginal østrogentilførsel vil kunne hjelpe på dette.
Når binyrene blir en av hovedkildene til østrogenproduksjon vil kvinner i overgangsalderen bli mer sårbare for stress siden stresshormonene produseres samme sted.
Siden østrogen produseres i fettvevet, vil det være forskjell på opplevelsen av overgangsplager i forhold til vekten. Det kan være en fordel å ha et par kilo ekstra! Les mer om østrogen på HelseNorge sine sider
Change of life
I gamledager kalte man denne perioden ‘Change of life’. Dette er en betegnelse som er treffende da det skjer mye i denne alderen. For det første er det å ikke kunne få barn, helt endelig. Samtidig flytter barna hjemmefra og man kan få et ‘empty nest syndrom’ – tomrom i tilværelsen, foreldrene er gamle og trenger hjelp, forholdet til mannen har vart lenge, i tillegg til alle de fysiske synlige forandringene som skjer i kroppen som grått hår, rynker, vektøkning osv.
Livsfase med mange muligheter
Overgangsalderen er også en tid som byr på mange muligheter: Friheten som følger med at man ikke kan bli gravid ved å ha sex og friheten ved at barna er ute av redet, og man kan ha mer tid til seg selv eller parforholdet. Lang livserfaring kan gi en trygghet, mange er for eksempel ikke lenger så redde for å ta valg som er riktigere for dem. Noen snakker om at overgangsalderen er som den andre puberteten, med hormon- og kroppslige forandringer, men også sommerfuglhormoner og sterke følelser – en ny vår! Perspektivet vil gjøre store forskjeller på hvordan vi opplever å bli eldre!
Overgangsalderplager
Det er mange plager som kan komme med overgangsalderen: Blødningsforstyrrelser, hete-/svettetokter og slimhinneforandringer er hovedplagene. De to første er tilfeller i overgangsalderen, slimhinneforandringer er mest fremtredende etter overgangsalderen. Som en følge av disse tre kan PMS, uro, nedstemthet, søvnplager, sexplager, stressrelaterte plager, vektøkning, urinveisinfeksjon, glemsomhet, hete-/svettetokter og muskel/skjelettplager forekomme. Symptomene og hvordan de oppleves er veldig individuelt. 1/3 merker ikke plagene, 1/3 lever fint med dem og 1/3 trenger medikamentell behandling.
Ingen opplever overgangsalderen likt
Overgangsalder er normalt, og plagene oppleves veldig forskjellig. Hvordan de oppleves har sammenheng med 1) hvor mange og hvilke symptomer 2) alt det andre i livet og 3) kulturens fortolkning av perioden og aldring generelt. Hvilken evne vi har til å akseptere endring, hvor stor belastning vi har ellers i livet, hvilke forventninger vi har til perioden, historiene vi har med oss… Alt dette og mer til, er med å påvirke hvordan vi opplever tiden og symptomene. Vi i Vesten forholder oss veldig annerledes til aldring enn Østen. Hvilken status voksne mennesker har, og hva som er skjønnhetsidealet har mye å si for hvordan vi forholder oss til det å bli eldre. Åpenhet og informasjon betyr også mye for hvordan vi opplever denne tiden. Jo mer vi vet, jo lettere kan vi forholde oss til det.
Hva kan du selv gjøre?
Det er mye du kan gjøre selv! For det første er innstillingen til denne perioden avgjørende; Overgangsalder er naturlig, aksepter at liver hele tiden er i endring! Når det gjelder hetetokter vil det å redusere sukkerinntaket, kaffe, alkohol og sterk mat, og stresse minst mulig kunne gjøre en forskjell. Sunt, balansert kosthold som gir stabilt blodsukker og unngår store insulinsvingninger påvirker hormonbalansen positivt og dermed plagene. Det samme gjør trening, yoga og meditasjon. Kle deg lag på lag så du kan ta av og på klærne i forhold til hetetoktene, og bruk klær i naturmaterialer. Silke er supert både i sengetøy og nattøy. Snakk med venninner om hvordan du har det, du er mest sannsynlig ikke alene om plagene og kanskje har noen noe tips!
Use it ore loose it!
Det er viktig å bruke kroppslige og mentale evner så de ikke ‘ruster’ eller sløves med årene. Her er det om og gjøre å fokusere på det vi kan gjøre noe med og akseptere det vi ikke kan gjøre noe med. Slimhinneproblemer kan føre til plager i forbindelse med sex. I tillegg til vaginal østrogen er det viktig å ikke slutte å ha nærhet og sex, et aktivt sexliv påvirker slimhinnene! Mange plager over at de blir glemsomme. For å skape nye forbindelser i hjernen er det viktig å utfordre den. Lære nye språk og bli kjent med nye mennesker er noe av det som påvirker synapsene i hjernen best. Og det er aldri for sent å begynne med trening – muskelstyrken og smidigheten blir bedre av trening, livet ut.
Har mennene overgangsalder?
Mennene har også hormonforandringer, men det går mer gradvis. Testosteronet begynner å minske fra 30-årsalder. Et kjent tegn på lite mengde testosteron er liten kraft på urinstrålen og dårlig evne til reisning. Selv om ikke mennene kommer i overgangsalderen med definisjonen ‘avslutning av den fruktbare perioden’ må de forholde seg aldring med kroppslige forandringene. Menn kan derfor også oppleve utfordringer med å være i denne fasen av livet. En betegnelse på mannlig overgangsalder er et relativt nytt begrep – ‘andropause’.
Kvinnehelseteamet kan hjelpe deg!
Om du trenger hjelp, og hvilken hjelp du trenger, avhenger av hvor plaget du er. Kvinnehelseteamet på klinikken kan hjelpe deg.
Hvis du har store plager som går utover livskvaliteten kan du diskutere Menopausal hormonbehandling – MHT – med fastlegen eller gynekologen din.
Hovedkilde: Lege Lotte Hvas: Overgangsalderen. Alt du trenger å vite. Font Forlag 2018.