Skip to content
Svimmelhetsteam - Apexklinikken

Svimmelhets-team

Er du mye svimmel og ustø? Har du krystallsyken/BPPV men blir ikke bedre av behandling? Vårt spesialistteam har Norges beste testapparater for å utrede svimmelhet og sørger for at rehabiliteringen går så fort som mulig.

Spesialistteam for svimmelhet

På Apexklinikken har vi et spesialistteam for utredning og behandling av svimmelhet.
Narve Bjørneseth er en av få fysioterapeuter i Norge som utelukkende jobber med pasientgruppene der svimmelhet og balanseutfordringer er hovedsymptom. Allerede i 2008 spesialiserte han seg på området og har en unik interesse for vestibulære sykdommer – sykdommer som handler om balansesystemet. Han er en hyppig brukt foredragsholder og kursholder innen fagfeltet både nasjonalt og internasjonalt.
Lars Martin Fischer er osteopat og fysioterapeut. Han har bred erfaring fra klinisk praksis og jobbet i flere år med idrettslag. Han har gjennomført videreutdanning innen vestibulære sykdommer og svimmelhet via Høgskulen på Vestlandet (HVL) og Nasjonalt kompetansesenter for svimmelhet.
Martin Pran er kiropraktor. Han har jobbet med behandling av svimmelhet siden 2015 og videreutdannet seg innen vestibulære sykdommer og svimmelhet via Høgskulen på Vestlandet (HVL) i 2016. Siden det har han brukt videonystagmus briller i konsultasjonene.

Svimmelhet

Svimmelhet er en bevegelsesillusjon, som ofte gir en følelse av at rommet spinner, at man er på båt, er «ør» i hodet, eller gir en «ut av seg selv – opplevelse». Det kan også ledsages av ustøhet og kvalme. Svimmelhet er et symptom som kan ha mange ulike årsaker. Informasjon fra øyne, balanseorganet i det indre øret, muskler og ledd informerer hjernen om kroppens posisjon i forhold til omgivelsene og hjernen tolker disse, samt gir en respons. Svimmelhet og ustøhet oppstår når informasjonen og tolkning av disse ulike sansene er motstridende.

Undersøkelse

Spesialistteamet på klinikken vil gjennomføre en samtale og grundig undersøkelse av deg for å avdekke årsaken til svimmelheten du opplever. Vi gjør blant annet nevrologisk undersøkelse, øyemotoriske prøver, spesifikke tester for det indre øret og lillehjernen, balansetester, måler blodtrykk og undersøker nakken. 

Når vi har utelukket at svimmelheten skyldes alvorlig underliggende sykdom, infeksjon, sirkulasjonsforstyrrelser, betennelser osv. vil vi som oftest stå igjen med at svimmelheten skyldes forhold i balanseorganet i det indre øret. Andre ganger kan svimmelheten komme av tilstander i nakken og samspillet nakke-balanseorgan-syn. Vi vet også at svimmelhet kan skyldes sosiale og psykologiske forhold, noe vi tar høyde for i undersøkelsen.

Krystallsyke

Krystaller er noe vi har i det indre øret som gir informasjon om hvilken posisjon hodet vårt har. Iblant kan disse vandre inn i buegangene og forårsake svimmelhet. Denne tilstanden heter Benign paroksymal posisjonsvertigo, også kjent som Krystallsyke. Symptomer på dette er akutt svimmelhet ved bevegelse av hodet, for eksempel når man snur seg i sengen, og som stopper relativt raskt inntil du beveger deg igjen. Det gir en følelse av at rommet eller du selv spinner rundt. Krystallsyke er en sykdom som kan behandles med umiddelbar effekt, noe våre terapeuter på klinikken hjelper deg med.

APEX_13_OKT-99 Martin Rotundum700

Rotundum rotasjonsstol

De fleste tilfellene av krystallsyke behandles på benk. Men noen tilfeller, for eksempel ved nakkestivhet eller vanskelige krystallene, krever noe mer. Derfor har vi nå fått en helt spesiell rotasjonsstol til utredning og behandling – Rotundum. Denne er vi helt alene om å kunne tilby i Norge. Stolen har en stor fordel ved nakkestivhet der annen mobilisering kan være utfordrende, som hos eldre pasienter eller pasienter med sykdommer eller kirurgisk stivhet som etter nakkeoperasjoner. Den er også unik når det gjelder ‘vanskelige’ krystaller, behandlingsresistente krystaller eller multikanal BPPV – noe som man ser oftere etter hodetraume.

Det finnes flere typer rotasjonsstoler i Norge, men den som Apexklinikken har er enestående i sitt slag. De andre rotasjonsstolene som finnes i Norge er såkalte biaksiale rotasjonsstoler, det vil si at man har flere akser å bevege stolen rundt. Det som er det unike med Rotundum er at den i tillegg er mobil, og justerbar inntil 1 grad i begge akser. Den er altså ekstremt nøyaktig, den mest nøyaktige stolen på markedet i dag.

Vi har et spesialistteam på svimmelhet