Skip to content
Forskningsprosjekt kiropraktikk | Apexklinikken

Nakkesmerter

Nakken spiller en helt sentral rolle i bevegelsesapparatet vårt, og et intrikat samspill mellom ledd, muskulatur, leddbånd og nervesystem er nødvendig for å bevare god funksjon og bevegelighet i nakken.

Del denne artikkelen

Nakkesmerter kan oppstå i en eller flere av disse komponentene, men kan også henge sammen med ryggsmerter eller skuldersmerter, og på denne måten ha et mangfold av årsaker.

Symptomer

Vanlige symptomer ved nakkesmerter er at nakken stivner til og det blir smertefullt å bevege på hodet. Det kan av og til oppstå en ”kink”i nakken ila natten og man kan få problemer med å vri hodet utover dagen.

Du ønsker noen ganger å holde hodet skjevt i en avvergestilling for å unngå smerter. Området rundt skuldre og mellom skulderblad føles tidvis stivt og ømt, og du opplever av og til et spesifikt punkt hvor smerten ”sitter”. Noen ganger beskriver pasienter at det er ”slitsomt” å holde hodet oppe og det kan fornemmes stråling til skulder, arm, hånd eller mellom skulderblad. Av og til kan det kan oppleves prikking/nummenhet til fingre/hender eller følelse av at arm dovner bort.

Ved både akutt og langvarig nakkesmerte er det mange som opplever nedsatt søvnkvalitet, samt at smerten påvirker både konsentrasjonsevne og humør. Av og til, men svært sjeldent, kan også kraftsvikt i arm oppleves, noe som kan være et tegn på kompresjon av en eller flere nerverøtter.

Det er flere hos oss som kan hjelpe

Årsaker

Uspesifikke nakkesmerter er den kategorien de fleste forbinder med nakkesmerter, slik som ”stressnakke” og ”nakkekink”. Disse plagene kan være sammensatt, men nakkesmerter av denne art kan for eksempel oppstå etter en ugunstig belastning av nakken, og er resultatet av en overbelastning av ledd, leddbånd og/eller muskulatur.

Statiske arbeidsposisjoner med fremskutt hode er eksempler på belastning over tid som kan føre til nakkesmerter. Nakkesmerter kan også forårsakes og forsterkes av en rekke andre faktorer som for eksempel langvarig stress, nedstemthet og mangel på fysisk aktivitet. Nedsatt funksjonsnivå i nakke og anspenthet i omliggende muskulatur er en av de vanligste årsakene til hodepine. Stress påvirker ofte muskulaturen vår og spenningshodepine kan oppstå som følge av dette. Svimmelhet kan også forårsakes av stivhet i nakke.

Nakkesmerter kan også skyldes skiveprolaps og være forbundet med radierende (utstrålende) smerter til skulderblad og/eller en eller begge armer. Dette er helt ufarlig, men kan være forbundet med betydelige smerter og nedsatt funksjon, på lik linje med isjassmerter i benet.

Dersom dette er ditt smertebilde bør det alltid undersøkes. En grundig vurdering vil avgjøre oppfølgingen og eventuell behov for henvisning til bildediagnostikk.

Behandling

Valg av riktig behandling avhenger av person og årsaken til nakkesmerten. Det første og viktigste er alltid å kartlegge årsaken til plagene og deretter lage en behandlingsplan. Behandlingen er ofte kombinert og kan bestå av:

 1. Skape trygghet rundt viktigheten av et normalisert bevegelsesmønster. Undersøkelser viser at jo raskere du kommer tilbake til normal bevegelse og aktivitet, desto raskere blir du bedre.
 2. Mobiliserende teknikker for å gjenskape normal bevegelighet slik som leddmanipulasjon eller mobiliserende traksjon
 3. Massasje og tøyninger
 4. Triggerpunktbehandling og dry needling/intramuskulær stimulering med nåler
 5. Veiledet og tilpasset trening. Redcord kan være et alternativ.
 6. Råd og veiledning ift hvordan du selv kan redusere belastning på nakken din daglig:
  – Veksle mellom bevegelse og avlastning i smertefrie stillinger.
  – Konsentrer deg om å slappe av slik at du beveger deg så uanstrengt som mulig selv om det gjør vondt.
  – Foreta nødvendige endringer for å forebygge og begrense risikofaktorene for nakkesmerter.
  Råd om evnt bruk av smertestillende eller betennelsesdempende preparater
  Rådføring rundt behov for sykemelding i en periode. Sykemelding kan skrives ut av din fastlege, kiropraktor eller manuellterapeut.
Prognose

Nakkesmerter kan oppstå akutt eller utvikle seg gradvis over tid. De aller fleste nakkesmerter har mulighet til å gå over av seg selv, men opplever du sterke, akutte nakkesmerter, eller har vært plaget lenge med vond nakke, kan det være lurt å oppsøke en behandler som kan gi deg en grundig undersøkelse og tilpasset oppfølging.

Hvem kan hjelpe deg?

På klinikken er det mange ulike profesjoner som kan hjelpe deg med dine nakkesmerter. Vi etterstreber til enhver tid å levere riktig og tilpasset behandling. Dersom det er behov for videre henvisning internt vil terapeutene benytte seg av dette. Ta kontakt med resepsjonen for å få hjelp med dine plager.

Del denne artikkelen

Be om vårt nyhetsbrev

Motta nyttige tips og tilbud