Skip to content

Jørgen Tresselt

Jørgen Otto Bjaalan Tresselt er OCR-utøver og har samarbeidet med Apexklinikken i 3 år. Da slet han med mye småskader i beina etter en lang snowboard karriere. – Samarbeidet med Apexklinikken har vært som forskjellen på gråstein og gull! Sier Jørgen. Nå er han på klinikken for å ta VO2maks-test.

Del denne artikkelen

Av Kari Dahl Gullikstad

Samarbeidet med klinikken har gjort underverker

– Apex har hjulpet meg med behandling og guidet meg til riktige øvelser både på klinikken og for trening hjemme. Jeg har hatt spesielt god effekt av nåle- og trykkbølgebehandling for å låse opp stram hamstring og stramme sener rundt kneet. Dette i kombinasjon med tøying og mobilitetsøvelser har gjort underverker på en aldrende kropp, sier Jørgen Tresselt.

Utholdenhet viktig i OCR

Jørgen forklarer at en OCR-konkurranse for han varer i alt fra 60 minutter til to timer og opp mot 100 hindre. – Det er en stor fysisk belastning der utholdenheten er viktig for å kunne ligge lenge på terskelfart og motvirke syre. Selve løpet stykkes opp med hindre, så det å kunne komme fort i gang med løpingen etter et hinder kan utgjøre forskjellen på resultatlisten mellom en 1. eller 10. plass. Løping er ca 70-90% av et hinderløp, så uten god løpeform og utholdenhet vil man slite med topplasseringene. 

 
VO2maks måler utholdenhetskapasitet

En VO2- maks test måler maksimalt oksygenopptak og er det mest brukte målet på aerob utholdenhetskapasitet. Fysioterapeut Håkon Morken er selv en av Norges beste løpere. Han tok testen på Jørgen og forklarer: – VO2maks måler den største mengden oksygen kroppen klarer å ta opp per minutt under maksimal anstrengelse. Størrelsen på energiomsetningen relateres til den enkeltes kroppsvekt og uttrykkes i ml/kg/min. 

Viktig for motivasjonen

– I fravær av konkurranser har jeg sett meg ut andre metoder for motivasjon, sier Jørgen. – VO2 testen hos Apexklinikken var en av disse. Det er motiverende å se hvordan man ligger an og å kunne måle progresjonen over tid. VO2 testen gir meg svar på om jeg fokuserer rett i treningsarbeidet. Håkon forteller at de planlegger for øvrig å teste igjen i løpet av året, da det er spennende å se hvordan oksygenopptaket er før sesongstart, kontra underveis eller etter.

Tøffere treningsprogram under koronaen

Oppkjøringen til sesongen for Jørgen startet to uker etter VM i oktober i fjor. Han hadde motivasjonen på topp etter en veldig god sesong og et ønske om å forbedre seg til sesongen 2020. Så kom koronaen. Jørgen forteller at pandemien har ført til tøffere treningsprogrammet. – Siden jeg ikke har vært avhengig av å toppe form eller har restitusjonstid i forbindelse med konkurranser, har jeg hatt mer fokus på treningen. Jeg har kunnet følge et tøffere treningsprogram, forteller han. – Jeg har også hatt behov for andre måter å motiverer meg på siden ikke det har vært konkurranser, gjennom den ukentlige intervalløkten med Team Raske Gutter, virtuelle løp, og mindre lokale Strava løp. 

God hjelp fra Apexklinikken

– I mine øyne er greps- og styrketrening veldig viktig for en OCR-utøver, sier Jørgen. – Dette er trening som er lett å trene på uten avanserte treningssenter eller gruppetreninger og noe jeg kan gjøre hjemmefra. Det har blitt flere og lengre løpeturer i skogen og mer fokusert greps og styrketrening i eget styrkerom i huset. Med flere løpte kilometer har jeg også lagt inn mer tøying og mobilitetsøvelser etter god guiding fra fysioterapeutene Silje Holstad og Nikolai Bjerkestrand på Apexklinikken. 

Tenker langsiktig

– Jeg har et håp om at det blir hinderløpskonkurranser i 2020, selv om det ser mørkt ut i Norge foreløpig. Årets opprinnelig store mål EM og VM er avlyst. De største mulighetene er nok utenlands, men dette baserer seg selvsagt på hvilke retningslinjer som foreligger.  Motivasjonen og formen er på topp og dersom det ikke blir konkurranser i 2020 så skal jeg bruke tiden godt til å bli enda bedre inn mot 2021 sesongen! avslutter Jørgen.

 
Del denne artikkelen

Be om vårt nyhetsbrev

Motta nyttige tips og tilbud