Skip to content


Søvnproblemer

Søvnen har mange viktige oppgaver, bl.a. sortere minner og 'vaske ut' avfallsproteiner. Søvnproblemer er svært vanlig - 1 av 3 har ukentlige problemer med å sove, 1 av 10 har alvorlige langvarige søvnproblemer. God søvnhygiene og stresshåndtering kan hjelpe deg å sove bedre.

Del denne artikkelen

Av Kari Dahl Gullikstad

Viktig å sove godt

 

Nyere forskning viser at hjernen utfører sitt mest avanserte arbeid mens vi sover og har en nøkkelrolle for nesten alt vi gjør her i livet. Søvnens biologiske oppgave er hjernens renselsesprosess. Om dagen er hjernen beskyttet av en pose med væske, om natten når vi sover tømmes denne posen og filtreres. Væsken strømmer gjennom blodårer og vev, og skyller bort avfallspartiklene. Dette er en veldig viktig prosess for å bli kvitt ‘avfallsproteinet’ Amyloid beta.

Dårlig søvn kan påvirke læring og hukommelse, bearbeiding av minner, EQ, dømmekraften, vekten, og sykdommer som Alzheimer. Å sove godt er i det hele tatt viktig for å ha et godt liv! 

Årsak til søvnproblemer

Søvnproblemer kan arte seg som problemer med innsovning, oppvåkning i løpet av natten eller uopplagthet når man våkner. Årsaken til søvnproblemer kan være kompleks, men veldig ofte er kronisk stress en hovedårsak, spesielt når det gjelder problemer med innsovning. Kronisk stress fører til overaktivering av det sympatiske nervesystemet som gir uro og lite produksjon av melatonin. Dårlig søvn påvirker igjen hvordan vi fungerer på dagtid, dette blir en dårlig spiral.

Det er flere hos oss som kan hjelpe

Søvnhygiene

Gode soverutiner er viktig for å sove godt:
1. Unngå stress i løpet av dagen  
2. Fysisk aktvitet 
3. Være ute i dagslys hver dag
4. Innta minst mulig sukker, kaffe og alkohol i løpet av dagen
5. Unngå sterk eller fet mat sent
6. Avslutt dagen rolig
7. Unngå skjermbruk 1 time før legging
8. Ha soverommet kjølig, mørkt og stille
9. Ta en body scanning/avspenningsøvelse før leggetid  
10. Hvis du våkner på natten, ta det imot på en åpen, ikke-dømmende måte

Stresshåndtering

Stress kan håndteres ved bevisstgjøring og veiledning, mindfulnesstrening, hypnoterapi, fysisk aktivitet, yoga og meditasjon og samtale/psykoterapi. Ved fysisk aktivitet/trening blir det frigitt tryptofan som påvirker melatoninnivået, som er viktig for innsovningen. All aktivitet som påvirker det parasympatiske nervesystemet frigjør også melatonin. Eksempler på dette er mindfulness, yoga og meditasjon generelt.

Hvem kan hjelpe deg?

 Ta kontakt med psykolog hvis du ønsker samtale/psykoterapi og/eller hypnoterapi og personlig trener for hjelp til å komme i gang med fysisk aktivitet/trening.

 

 
Del denne artikkelen

Be om vårt nyhetsbrev

Motta nyttige tips og tilbud