
Spesialistteam ultralydveiledet injeksjonsterapi | Kiropraktor
Tor Smeby
Jeg startet opp Klinikk for alle på Helsfyr. Nå er jeg en del av spesialistteam i ultralydveiledet injeksjonsterapi på Apexklinikken. Jeg jobber også som kiropraktor her.
Behandling tilpasses dine behov, mål og forutsetninger
De vanligste plagene jeg jobber med

Tor har jobbet som kiropraktor i 16 år, og har ved siden av å behandle rygg, nakke og hodepiner i tverrfaglige team sammen med fysioterapeuter, leger, osteopater, massører og akupunktører, hatt fokus på behandling av idrettsskader og ekstremiteter som skuldre, albuer, hofter, ankler og knær. Han skrev allerede under utdannelsen sin en mastergradsavhandling om ankelskader.
Vi har egne AktivA-terapeuter som gir informasjon om sykdommen og veileder i forhold til riktig trening. Ernæringsrådgiver kan bistå i forhold til ev. vektreduksjon, og kostholdsråd i forhold til revmatisk sykdom. Injeksjoner kan være hensiktsmessig. Diagnose kan stilles med Ultralyd.
De vanligste diagnosene i legg er beinhinnebetennelse, akillestendinopati og rastløse ben. I fot finner vi plantar fascitt, hallux valgus og artrose i fotens små ledd. Vi skiller mellom akutte plager og overbelastning. Diagnose stilles med Ultralyd, og behandlingen kan være riktig trening, trykkbølge, såler og injeksjon.
Akutte skader, belastningskader eller mal-alignment skader. Eksempler på belastningskader: Jumpers knee, runners knee, gåsefot syndrom”, PFPS, condromalasia patella, Osgood-Schlatters, bakers cyste, brusk skader, artrose, artritt, og bursitt. Diagnose stilles med Ultralyd, og behandlingen kan være riktig trening, trykkbølge, såler og injeksjon.
De vanligste skadene og plagene vi ser fra hofteregionen er muskelsmerter, hofteartrose og hofteleddsartritt, slimposebetennelse, muskelstrekker, senebetennelser i hofte, lår, mage eller lysk. Bekkenplager er spesielt forbundet med graviditet. Undersøkelse og behandling for bekkenplager gis av kiropraktor.
Undersøkelse og behandling av hofteplager gjøres hos naprapat, manuellterapeut, osteopat, kiropraktor eller fysioterapeut. Det benyttes gjerne ultralyd i diagnostiseringen.
De fleste ryggplager er ufarlige. Ubehaget kan være lokalisert i korsryggen, brystryggen mellom skulderbladene, brystkassen eller ribbene. Ryggplager, spesielt akutte plager, kan behandles hos kiropraktor eller manuell terapeut som kan henvise til MR, ev. naprapat, osteopat eller fysioterapeut. Vi setter også ev rygginjeksjoner.
Alle traumatiske hånd- og fingerskader vurderes på legevakt for å utelukke brudd, totale senerupturer og feilstillinger i ledd. Akutte skader som innebærer mindre traumer kan være rene forstuvninger av fingre og skader på fingrenes leddkapsler, leddbånd og ligamenter. Disse kan diagnostiseres og behandles her
De aller fleste alburelaterte plager er knyttet opp mot overbelastning av muskel-/seneapparatet.
Diagnose settes ved kliniske undersøkelser supplert med ultralyd. Behandling for symptomreduksjon er øvelser, trykkbølge eller injeksjon. Det er deretter viktig med opptreningsprogram for å få tilbake tidligere styrke og funksjon.
Smerter lokalisert til selve skulderen og nærområdet rundt. Det er mange diagnoser: Frozen shoulder, artrose, kalkbursitt, rotatorcuff relatert smerte, slimposebetennelse, AC-ledds problematikk, instabil skulder, labrum- og bicepsproblematikk og TOS.
Diagnose stilles ved klinisk undersøkelse og ultralyd. Behandling er opptrening, trykkbølge og injeksjon
Nakken spiller en helt sentral rolle i bevegelsesapparatet vårt, og et intrikat samspill mellom ledd, muskulatur, leddbånd og nervesystem er nødvendig for å bevare god funksjon og bevegelighet i nakken. Nakkesmerter kan oppstå i en eller flere av disse, men kan også henge sammen med plager i øvre del av rygg eller skuldre. Klinisk undersøkelse og behandling utføres hos kiropraktor, manuellterapeut, osteopat, naprapat eller fysioterapeut.
Det er flere typer hodepine: Spenningshodepine, nakkehodepine, kjeve hodepine og migrene. Det er viktig å finne årsaken til hodepinen. Undersøkelse og kartlegging blir gjennomført hos kiropraktor eller manuellterapeut. De henviser også ev videre til bildediagnostikk eller spesialister. Ved hjernerystelse gjøres undersøkelsen hos svimmelhetsspesialist. Behandling gjøres hos den undersøkende terapeut. Ved stresshodepine suppleres ofte behandlingen med stresshåndtering hos helsecoach og samtale hos psykolog.

Jeg er medlem av spesialistteamet
Presis injeksjonsbehandling
Hos oss settes alle injeksjoner ultralydveiledet for å sikre presis behandling. Forskning viser at selv erfarne injeksjonsterapeuter kun treffer rett sted med 50 % av sine injeksjoner dersom ultralyd ikke benyttes.
Injeksjonene settes i samarbeid med medisinsk ansvarlig på klinikken, fysikalsk medisiner Dr. Øyvind Kvinge.
Jeg gjør en grundig klinisk undersøkelse, ser på ditt skadeforløp og symptombilde, samt tidligere behandlinger og ultralyddiagnostikk. Alt dette vil legges til grunne for valg av behandling. I de aller fleste tilfeller ønsker man at konservativ behandling er forsøkt før en injeksjon vurderes.
Apexklinikken er langt fremme i behandlingsmetoder
Blodplatebehandling
Nå har ny forskning og rimeligere prosedyre gjort PRP til et alternativ for behandling av betennelser og artrose.
Nyere forskning viser at PRP er et godt alternativ til behandling av artrose og betennelser.
Apexklinikken var en av de første klinikkene som integrerte behandlingstilbudet i sine tjenester og har derfor god kunnskap og mye erfaring innen dette feltet.
I korthet innebærer PRP en behandlingsform der kroppens egne blodplater skilles ut og benyttes for å starte en mer effektiv helingsprosess.
Tor Smeby startet Klinikk for alle på Helsfyr i 2010. De siste årene har han jobbet med ultralydveiledet injeksjonsbehandling i team med Dr. Gæstad. Hele tiden har han samarbeidet med Apexklinikken. Fra 2020 ønsket både han og vi å jobbe tettere sammen, derfor tar han nå imot pasienter for ultralyd og ultralydveiledede injeksjoner her. Han jobber også er som kiropraktor. Når han ikke er her jobber han på Klinikk for alle.
Tor har de siste årene brukt ultralyd i sin praksis, både med tanke på diagnostikk og som hjelpemiddel i injeksjonsbehandling.
Siden 2010 har han jobbet tett med dansere og idrettsutøvere. Han har jobbet med deltagerne på «Skal vi Danse». I tillegg har han bred erfaring fra behandling av idrettsutøvere i VIF håndball, VIF fotball, VIF hockey, VIF innebandy og OL deltagere og elitegymnaster innen Turn. I dag har han det medisinske ansvaret i Oslo Turnforening.
Tor er tilknyttet Idrettens Skadetelefons behandlernettverk. Skadetelefonen er en del av Idrettens Helsesenter som bistår utøvere i forbindelse med skade.
Min kompetanse
- 1996-2005 Miljøterapeut Helsetjenesten Søndre Land Kommune
- 1998-1999 Førstegangstjeneste Telemark Bataljon, TMBN
- 1999-2001 Korporal i KFOR 1 Utenlandstjeneste Telemark Bataljon Infanteri Kosovo
- 2006-2007 Turnustjeneste og kiropraktor ved Kristiansund Kiropraktorklinikk
- 2007-2008 Kiropraktor ved Klinikk for Alle, Majorstuen
- 2007-2014 Kiropraktor ved Klinikk for Alle, Storo
- 2010- dd Kiropraktor ved Klinikk for Alle, Helsfyr
- 2008-2010 Kiropraktor for «Skal vi Danse»
- 2013-2014 Kiropraktor for VIF Hockey
- 2011-2013 Kiropraktor for VIF Innebandy
- 2013-2015 Kiropraktor for Nordstrand Håndball Elite
- 2017- dd Kiropraktor og medisinsk ansvarlig for Oslo Turnforening Elite
- 2020 – dd Spesialistteam ultralydveiledet injeksjonsterapi, Apexklinikken
- 2001-2006 Mastergrad – Master of Science – Chiropractic, ved Angelo European College of Chiropractic, Bournemouth, England
- Muskel/skjelett Ultralydskanning – Modul 1 – Basic – Kne, ankel og fot
- Muskel/skjelett Ultralydskanning – Modul 2 – Basic – Skulder, albue og hånd
- Muskel/skjelett Ultralydskanning – Modul 3 – Basic – Hofte, mage og rygg
- Muskel/skjelett Ultralydskanning – Level 2 – Advanced – Skulder og kne
- Muskel/skjelett Ultralydskanning – Level 2 – Advanced – Kne og hofte
- Muskel/skjelett Ultralydskanning – Level 2 – Advanced – Kne og skulder
- Muskel/skjelett Ultralydskanning – Level 2 – Advanced – Hofte og kne
- Muskel/skjelett Ultralydskanning – Modul 4 – Advanced – Ankel og fot
- Muskel/skjelett Ultralydskanning – Modul 5 – Advanced – Kne
- Muskel/skjelett Ultralydskanning – Modul 6 – Advanced – Skulder
- Muskel/skjelett Ultralydskanning – Modul 7 – Advanced – Albue
- Muskel/skjelett Ultralydskanning – Modul 8 – Advanced – Hånd og håndledd
- Muskel/skjelett Ultralydskanning – Modul 9 – Advanced – Hofte
- Muskel/skjelett Ultralydskanning – Modul 10 Cadaveric Ultrasound Guided MSK Injection 2018 og 2019
- The Certified Chiropractic Extremity Practitioner Programme modul 1 – 2011
- The Certified Chiropractic Extremity Practitioner Programme modul 2 – 2011
- The Certified Chiropractic Extremity Practitioner Programme modul 3 – 2011
- The Certified Chiropractic Extremity Practitioner Programme modul 4 – 2011
- The Certified Chiropractic Extremity Practitioner Programme modul 5 – 2012
- The Certified Chiropractic Extremity Practitioner Programme modul 6 – 2012
- The Certified Chiropractic Extremity Practitioner Programme modul 7 – 2012
- Kinesio Teiping – Trinn 1 Basic
- Kinesio Teiping – Trinn 2 Advanced
- 2004 – Triggerpunkt/smertebehandling med nåler – Grunnkurs (IMS)
- 2017 – Kortison seminar – Myter og fakta
- 2017 – Sexy shoulder, fagdag i skulder undersøkelse og behandling